Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Advarer mot stykkpris

Radiumhospitalets direktør Jan Vincent Johannesen advarer mot å innføre stykkprisbetaling for kreftpasienter.

- Enkelte cellegiftbehandlinger koster lite, mens behandling for andre krefttyper koster flere hundre tusen kroner. Dersom stykkprisfinansiering skal fungere for kreftpasienter, må vi ha et differensiert betalingssystem, sier Jan Vincent Johannesen til Kommunal Rapport.


Direktøren for det statlig eide sykehuset innledet om helsepolitikk på Frps landsmøte, og benyttet anledningen til å advare Frps mange stykkpristilhengere mot å tro at dette er løsningen på alle problemer i Helse-Norge.


- Kreftpasienter får ofte behandling ved flere forskjellige sykehus, først ved lokalsykehuset, så ved Radiumhospitalet, for kanskje å få etterbehandling ved et tredje sykehus. Hvilke av sykehusene skal utløse stykkprisfinansieringen? spurte direktøren.


Han forsikret Frp-delegatene om at deling av pengene vil føre til et mye større sykehusbyråkrati enn i dag.


Vincent Johannesen mener det er riktig å frita psykiatrisk behandling fra stykkprissystemet.


- Stykkpris kan fungere godt ved somatisk behandling som hofte- og blindtarmoperasjoner. Men enkelte somatiske lidelser, deriblant kreft, befinner seg i en gråsone. Sykdommen er en stor følelsesmessig belastning. Stykkprisfinansiering må følges opp med kvalitetskontroll for å se hva som skjer med de «myke verdiene». Det er viktig at vi fortsatt har tid til å prate med pasienter og pårørende, understreker direktøren.


Men også somatiske lidelser kan skape krøll i stykkprissystemet, og direktøren etterlyser debatt:


- Hvis en opererer 1.000 hofter og får komplikasjoner på 500, kan ikke det være bedre enn å operere 800 og få komplikasjoner ved 50 av operasjonene, sier Jan Vincent Johannesen.


- Kreftbehandling befinner seg i en gråsone, der stykkpris neppe egner seg, mener sykehusdirektør Jan Vincent Johannesen.

Skrevet av: Kommunal Rapport