Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rattsø-endringene koster 3,2 mrd.

Rattsøutvalgets samlede forslag til endringer koster 3,2 milliarder kroner dersom Stortinget fortsetter å bevilge ekstrakroner til taperkommunene.

Professor Jørn Rattsø har i sine utredninger om inntektssystemet og finansieringen av kommunesektoren spilt et nullsumsspill. Det betyr at noen kommuner får mer og andre mindre penger av endringsforslagene.


Stortinget vedtok imidlertid i fjor at ingen kommuner skal tape på endringene det første året. Derfor ble det bevilget over 500 millioner kroner i ekstra skjønns- og regionaltilskudd for 1997.


Hvis stortingspolitikerne fortsetter å betale for taperkommunene inntil overgangsordningene er ferdige i år 2001, må staten ut med til sammen 3,2 milliarder kroner, ifølge KS´ økonomiseksjon.


For å illustrere hvor lite Rattsø har påvirket kommunesektorens økonomi, minner vi om at sektorens samlede årlige inntekter er på 175 milliarder kroner. 3,2 milliarder er faktisk mindre enn hva kommunene fikk i salderingen før jul.


Rattsø 1 kan bli mest kostbar for politikerne, vel 2,5 milliarder kroner. Det koster «bare» omkring 750 millioner kroner å gjennomføre. Rattsø 2. Det viser også hvorfor reaksjonene på Rattsø 1 var langt sterkere enn på toeren.


Verdt å merke seg er det imidlertid at Oslo taper hele 680 av de 750 millionene i Rattsø 2. Totalt er det 47 minuskommuner.


Det store spørsmålet er imidlertid om politikerne vil tette hullene etter systemendringene. De første signalene kommer i vårens kommuneøkonomiproposisjon. Da får vi se om Kjell Opseth vil betale andreårsvirkningene av Rattsø 1.


Skrevet av: Frank Sivertsen