Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

På lederplass i andre aviser

Aftenposten
Noe av det viktigste man kan oppnå ved en realisering av forslagene fra Rattsøutvalget, er et klarere ansvarsforhold mellom stat og kommune. Ved at kommunene på denne måten gjøres mindre avhengig av statlig overføringer, blir også ansvarsforholdet for bruken av skattebetalernes penger klarere. Og velgerne vil bedre kunne stille sine lokale politikere til ansvar hvis kommunens inntekter ikke forvaltes på forsvarlig vis.


Adresseavisen
Prinsippielt er det betydningsfullt at Rattsøutvalget advarer mot sentralisert finansiering av kommunene, som medfører at all skatt betales til staten, og at lokalforvaltningen i neste omgang blir fullfinansiert over statsbudsjettet.
Vi er enig i denne advarselen. En slik gigantisk sentraliseringsreform vil ytterligere underminere det kommunale selvstyret, og langt på vei gjøre kommunene til statlige filialer på lokalplanet.


andre om Rattsø 2

Reformene kan ikke slå kommunene konkurs, men vil gi skattevirkninger som vil få lokalpolitikerne til å føle at de ligger på sotteseng.
Oddleiv Skagestad, ordfører i Lindesnes

Det er litt synd om folk går i skyttergravene med en gang.
Arne Grønseth, ordfører i Orkdal

Kommunene oppfordres til å bli sovebyer, i stedet for verdiskapningskommuner. Dette er meget ufornuftig i et samfunnsmessig perspektiv.
Heidi Larssen, finansråd i Oslo

Ved at inntektene blir dreid bort fra selskapsskatten og over på inntektsskatten fra personer, vil det gi kommunene jevnere inntekter som er lettere å beregne fra år til år.
Kjell Noremark, økonomisjef i Karmøy kommune

Dersom skatten fra selskaper skal i statskassen og deles ut igjen, må i hvert fall inntektskriteriene fra Kommune-Norge bli mer rettferdige enn i dag. Det må ministeren rydde opp i.
Knut Aaretun, fylkesordfører i Sogn og Fjordane

Hvis kommunene skal miste skatteinntektene fra selskaper, tror jeg at initiativet til å trekke bedrifter til kommunene vil forsvinne.
Ole Hetland, rådmann i Stavanger

Flere av forslagene i Rattsø 2 synes å rive bort grunnlaget under det nye inntektssystemet.
Sps stortingsgruppe

Vi vil sitte igjen med det samme, uansett fordelingssystem.
Alf Daniel Moen, ordfører i Stjørdal

Skrevet av: Kommunal Rapport