Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Klasseskillene øker i Nacka

– Nacka er utstillingsvindu for Moderaternas politikk. Målet er å gjøre politikerne overflødige og la markedskreftene styre i kommunene, sier sosialdemokraten Børje Granlund.

Han siterer fra Moderaternas program der det blant annet står at kommunen skal være en velferdsmegler. Produksjonen av tjenester skal ikke kommunen ta seg av. Det kan private utføre. Privatisering har en egenverdi i seg selv, mener Moderaterna. Det er Granlund sterkt uenig i.


– Konsekvensen er at kommunen mister sin viktigste oppgave nemlig den å omfordele ressurser. Moderaternas politikk øker klasseskillene, sier Granlund til Kommunal Rapport. Granlund er leder for opposisjonsrådet i Nacka. Han synes Moderaternas politikk skaper en passiv politikerrolle.


– Politikernes rolle reduseres til å bestemme størrelsen på sjekken. Markedet styrer resten. Moderaterna ønsker å minske hele den politiske sfæren og det er ikke veldig stimulerende for oss som politikere, sier Granlund.


Han er ikke mot valgfriheten. Men Granlund mener det er færre 80-åringer som får hjemmehjelpstjenester i dag enn da valgfriheten ble innført for åtte år siden.


– Hva slags reell valgfrihet er det egentlig dersom det ikke føres penger inn i systemet, spør han.


Granlund mener også at sjekk-systemet ikke fører til at de som har størst behov får de største ressursene.


– I Nacka avvikles den kommunale virksomheten ut ifra et ideologisk utgangspunkt. Løsningene blir ofte dyrere for innbyggerne fordi det absolutt skal gjøres av private, sier han.


Granlund mener det har vært uro i organisasjonen i mange år fordi de ansatte ikke vet om arbeidsplassen deres eksisterer i morgen. I en rapport fra et konsulentfirma heter det at omorganiseringen av kommunen har skjedd med veldig liten delaktighet fra de ansatte. De som har satt seg inn i prosessen er stort sett misfornøyd med hvordan gjennomføringen skjedde.

Skrevet av: Siri Baastad