KS-nestleder Gunn Marit Helgesen sitter i utvalget Stortinget har satt ned for å komme med anbefalinger om hvilket nivå politikergodtgjørelsene skal være på, og hvilke prinsipper som skal gjelde. Hun mener ordførere kan tjene mer enn stortingsrepresentanter.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

– På Stortinget kan du seile igjennom uten å gjøre for mye

KS-nestleder Gunn Marit Helgesen (H) mener ordførere kan tjene mer enn stortingsrepresentanter fordi ordføreren har mye arbeid og ansvar, mens stortingsrepresentanten kan «seile igjennom».

Hvor mye skal en politiker få i godtgjøring? Spørsmålet diskuteres i Kommunal Rapports nye podkast Kontrollutvalget, som lanseres i dag. Lønnsoppgjøret, fraværsgrense i ungdomsskolen og bystatus er andre temaer som diskuteres.

Ordførere kan godt tjene mer enn stortingspolitikere, som ofte bare seiler igjennom perioden, sier KS-nestleder Gunn Marit Helgesen (H) i denne podkasten.

Helgesen sitter også i utvalget Stortinget har satt ned for å komme med anbefalinger om hvilket nivå politikergodtgjørelsene skal være på, og hvilke prinsipper som skal gjelde.

Anbefalingene skal gjelde både nasjonalt, regionalt og lokalt. Men det er bare anbefalinger. Kommunestyrene og fylkestingene bestemmer selv godtgjørelsene.

Kommunal Rapports kommentator Jan Inge Krossli mener ingen lokal eller regional politiker skal tjene mer enn en stortingsrepresentant. Det er Helgesen uenig i.

– Jeg har vært fylkesordfører i åtte år, og det er nesten en heldøgnsaktivitet. Jeg har også vært innom Stortinget, og jeg vet jo at man kan seile igjennom uten å gjøre for mye. I tillegg har du lange ferier på sommeren. Så ansvar og arbeidsmengde må med i beregningen, sier Helgesen.

– Lønnskarusellen må stoppes

Karin Andersen (SV) leder Stortingets kommunal og forvaltningskomité. Hun har lenge vært kritisk til politikerlønninger. I en kommentar til Helgesens utsagn sier hun:

– Lønnskarusellen må stoppes. Pekeleken oppover må stoppes. Og det er ikke de beste lederne som går etter de høyeste lønningene, mener hun.

– Helgesen og andre ledere må forstå at de leder organisasjoner smekk fulle av høykompetente og velutdannede mennesker som oftest kan mye mer enn sjefen. Og slik må det være, ellers kan ikke det offentlige fungere, skriver Andersen i en e-post til Kommunal Rapport.

– Lederne er avhengige av at alle de ansatte gjør en 100 prosent jobb for en nøktern lønn, ellers sprekker hele velferden. Da må de ha fokus på ansatte og ikke andre ledere, legger Andersen til.

Hun mener det må bli lønnsfrys i alle politiker- og lederlønninger nå, men at de ansatte må få et løft.

Daniel Aluku, leder i ungdomsrådet i Viken fylkeskommune, er gjest i Kommunal Rapports nye podkast.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

I podkasten deltar også lederen i Viken Ungdomsråd, Daniel Aluku. Han har også klare meldinger om nivået på godtgjørelsene, både i ungdomsrådet og for de voksne politikerne.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.