Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo-skoler i kraftig forfall

Oslo-skolene er generelt i elendig bygningsmessig forfatning. Svarttjern skole i Groruddalen er verst av alle. En lekkasje gjør at klasserommet har innvendig takrenne.

To av skolens klasserom har takrenner som leder vannet til bøtter som er plassert bakerst i rommet. Det ble lagt nytt tak våren 1994, men både i 1995 og i desember i fjor begynte det å lekke. Oslo kommune har ikke penger til reparasjon før tidligst til våren.


Det er ikke bare fuktighet skolen er angrepet av; i fjor høst ble hele skolen invadert av mus. Da ble det blant annet oppdaget muselort i elevenes saftglass, noe som førte til at skolen ble pålagt å stenge i flere dager for å fjerne de ubudne gjestene.


Smørbrødliste
- Det finnes en lang liste over forhold som må utbedres ved skolen, men foreløpig er det ikke bevilget nok penger til å gjøre noe med alle problemene. Hovedproblemet er imidlertid mangelen på arealer, sier fungerende rektor på Svarttjern skole, Hildri Braathen.
Klasserommene er på 49 kvadratmeter, kravet er 60. Romsås-skolen har verken grupperom eller spesialrom, og gymsalen er egentlig bare en lekesal. Vaktmesterens kontor brukes i perioder av en integrert elev, mens handikaptoalettet huser plansjer og annet materiell. Biblioteket er plassert på gangen, dermed brytes brannforskriftene. Og rektor deler et knøttlite kontor med inspektøren.
- Vi har hele tiden håpet på større lokaler, noe vi for så vidt gjør fremdeles. Inntil i fjor høst var det planer om å utvide skolen med 1.000 kvadratmeter i forbindelse med Reform 97. Men siste dag før høstferien, kort tid før prosjektet skulle sendes på anbud, endret byrådet planene. Det var tøft å høre at forholdene likevel ikke bedres.
- Vi får stadig høre at det ikke bare er vi som lever under vanskelige forhold. Likevel er det jo her vi merker problemene på kroppen, sier en oppgitt Braathen.


- Grotesk eksempel
Prosjektet de ansatte har ventet på i årevis var kostnadsberegnet til 29,5 millioner kroner. Det innebar en utbygging og opprustning av skoleanlegget, samt bygging av adkomstvei.
Men byrådet barberte forslaget og ville i stedet at skolen skulle overta barnehagelokalene i bygget. Det er 200-250 kvadratmeter. Rektor mener imidlertid at arealutvidelsen ikke løser skolens problemer i forhold til Reform 97, for i høst kommer det 70 flere elever til skolen. For øvrig er det ingen ved skolen som ønsker en ny adkomstvei.
I tillegg til arealmangel, fuktighet og musebesøk, sliter Svarttjern med et ventilasjonsanlegg som bare har 50 prosents effekt, teppegulv som ikke er tillatt, elendig lydisolasjon og dårlige lysforhold. Hovedvernombudet for grunnskolen i Oslo sier at Svarttjern er det mest groteske eksemplet på det fysiske forfallet i skolene.
- De ansatte på Svarttjern har lidd lenge og på mange områder, samtidig som de til stadighet er blitt lovt forbedringer. Selv om andre også har det ille, fortjener de et bedre liv, sier Peter Weetman.

I perioder sildrer det vann i takrenna som henger i klasserommet til 2. klassingene på Svarttjern skole. Taket fikses i løpet av våren.

Skrevet av: Frank Sivertsen