Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Overskudd i private barnehager i Oslo skal granskes

Oslo kommune skal undersøke om eiere av private barnehager i hovedstaden tar ut ulovlig stort utbytte.

I disse dager får et titall av Oslos 429 private barnehager brev om at de vil bli undersøkt. Utdanningsbyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) lover at det bare er starten.

– Jeg er opptatt av at offentlige midler og egenbetalingen fra foreldrene faktisk går til formålet, som er barnehagedrift. Det understreker også loven tydelig, sier hun til Aftenposten.

Hun tror at mange kommuner har hatt hendene for fulle med barnehageutbygging de siste årene til å tenke på dette. Dahl sier at de har brukt flere kriterier når barnehagene ble valgt.

– Det kan være at barnehagen har spesielt lave personalkostnader eller svært høye leiekostnader, det kan være at de har mye innkjøpte tjenester internt i selskapet eller at bydelene mener at de har uorden i økonomien, forklarer hun.

De 429 private barnehagene finansieres av kommunen, ut fra gjennomsnittlig kostnad for de offentlige. Kommunen driver selv 340 barnehager, mens ni er drevet på anbud.

Loven slår blant annet fast at private ikke kan ha «vesentlig lavere personalkostnad per heltidsplass». Dette er noe av det Ap-politikeren vil undersøke.

– Jeg vil forsikre meg om at pengene blir brukt til barnas beste og ikke havner i lommene til eiere eller andre. Hvis våre jurister mener at en barnehage bryter intensjonen i loven, må vi se om den private aktøren velger å klage oss inn til Fylkesmannen. Så får vi se. Ingen kommuner har gjort dette før, dette er nybrottsarbeid, sier byråden.

(©NTB)