Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

På lederplass i andre aviser

Skoleøkonomi


Aftenposten
Oppgaven er, som undervisningsminister Reidar Sandal presiserte, «å byggje ned hindringar og skape opningar og handlingsrom…»
Vi ville imidlertid satt pris på om statsråden iallfall et stykke på vei hadde kunnet konkretisere de utfordringer vi står overfor. Fremfor alt savnet vi konkrete opplysninger om hva Regjeringen mener det er nødvendig å gjøre for å få et likeverdig skoletilbud rundt i kommunene.


Nordlys
Det handler i realiteten om at enhetsskolen er i ferd med å utvikle seg til forskjellsskolen, og at kommunen ikke makter å følge pålegg fra Stortinget og regjeringen. Slik er faktisk ulovlig.


Nationen
Er enhetsskolen i fare når de økonomiske rammevilkårene varierer så sterkt fra kommune til kommune? Det er forunderlig at byråkratene og politikerne som stadig steller med skolesaker tilsynelatende plutselig oppdager problemstillingen. Nå får vi håpe debatten gir resultater. De må innebære at enhetsskolen igjen blir et begrep som virkelig beskriver tilstanden i norsk skole.


Lønnsoppgjøret


Finansavisen
Er det noen vits med tarifforhandlinger i det hele tatt? Når vi, som sitter milevidt unna partene, kan anslå resultatet før de starter, hvorfor da slite seg ut i endeløse møter sammen med riksmeglingsmann Webster? Han er jo ikke akkurat morsom.


Arbeiderbladet
Det er ikke ofte det kommer historiske vedtak ut av et mellomoppgjør. Slike oppgjør er som regel en tautrekking mellom partene om kronetillegg. Årets mellomoppgjør derimot, er minneverdig fordi oppgjøret senket den frivillige pensjonsalder til 62 for alle.


Adresseavisen
Tunge akademikergrupper føler seg nok en gang snytt. Det betyr at AF-ledelsen har pådratt seg et troverdighetsproblem ved å fremme krav de ikke har våget å ta konflikt på.


Bergens Tidende
Det beste med det offentlige oppgjør er at det stort sett beholder innretning og volum fra det private oppgjøret. Offentlig sektor lever utelukkende fra overskudd og verdiskapning i det private næringsliv, og da burde det være en selvfølge at det offentlige lønnsoppgjøret holder den samme ramme.


Kommunesamanslåing


Sunnmørsposten
For kommunalminister Kjell Opseth er det nok viktig å ha nokre kommunesamanslåingar å vise til i si statsrådtid. Det vil han nok også kunne få til. Om han får det til på ytre søre Sunnmøre er nok mer usikkert enn mange andre stader. Det er ikkje nok med ei utgreiing som viser at ei samanslåing kanskje kan løne seg økonomisk for ei ny og samanslått eining. Eit fleirtal i alle kommunar må også vere med på ferda. Då treng det ikkje vere berre lønnsemda som tel med i vurderinga. Det kan til og med hende at fleirtalet i nokre kommunar ønskjer å vere for seg sjølve endå om dei taper på det økonomisk. Skal det vere meining i det absolutte kommunale sjølvstyret som Stortinget innførte i slike saker, så må grunnane til å seie nei vere saka uvedkomande.

Skrevet av: Kommunal Rapport