Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Narvik verdsetter ansvaret i barnehagen

Narviks lederlønnssystem verdsetter førskolelærerens ansvar. En pedagogisk leder med mange underordnede og relevant etterutdanning kan tjene opptil 11 lønnstrinn mer enn i andre kommuner.

Dette er en følge av en kombinasjon mellom det nye stillingsstruktursystemet og kommunens eget lønnssystem.


Narviks nye lønnssystem har fungert på alle ledelsesnivåer siden høsten 1996. Kriteriene favoriserer arbeidstakere med stort økonomi- og personalansvar. Det har i praksis betydd at omsorgsyrkene har fått større lønnsmessig uttelling enn de tekniske yrkene.


Likelønn
I en rapport fra SINTEF svarte førskolelærerne at lønna var den viktigste årsaken til at de forlot jobben i barnehagen. De etterlyste også bedre muligheter for kompetanseutvikling, etter- og videreutdanning. Det er nettopp lønn etter ansvar og utdanning Narvik kommune har innført, og ikke bare for førskolelærerne. I kommunen mener de at det nye lønnssystemet har bidratt til å øke statusen til omsorgsyrkene.
Avdelingsledere i barnehagene tok en tredel av potten kommunen hadde satt av til å innføre det nye lønnssystemet. Mens de tidligere hadde ligget på lønnstrinn 17 ved nyansettelse, havnet de nå på lønnstrinn 26, som er minimumslønn som pedagogisk leder. Opprettelsen av stillingen pedagogisk leder var et resutat de sentrale forhandlingene, men det var opp til hver enkelt kommune å flytte avdelingsledere inn i denne stillingskategorien.
- Ut over dette har noen fått et lønnstrinn fordi de har tatt videreutdanning. Vårt lønnssystem premierer etterutdanning med opp til to ekstra lønnstrinn. Vi ser nå at interessen for denne typen utdanning er økende blant de ansatte, forteller personalsjef Martin Indregard.
Narvik gjennomførte fjorårets lokale oppgjør etter de nye kriteriene. Det førte til at kvinneyrkene spiste mesteparten av potten. Et av målene med lønnssystemet var oppnå en mer rettferdig avlønning og å oppnå likelønn mellom kvinner og menn. Indregard mener at de allerede nå kan slå fast at det har de fått til. Men medaljen har en bakside:
- De tekniske yrkene har lite å tjene på systemet fordi de har lite personalansvar. Derfor er de heller ikke begeistret for det nye lønnsystemet. Men skal du rette opp skjevheter, så må du også rykke opp i gamle relasjoner, legger Indregard til.
Han mener det er for tidlig å si om de økte lønningene har gitt større stabilitet blant førskolelærerne.

Skrevet av: Siri Baastad