Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

- Statsråden avsporer debatten

- Sylvia Brustad avsporer debatten med forslaget om at snekkere kan jobbe i barnehagen. Det er kommuneøkonomien og ikke førskolelærermangelen som er største hinder for full barnehagedekning.

Det mener leder for Norsk Lærerlags avdeling for førskolelærere, Laila-Brith Josefsen. Hun er overrasket over barneminister og leder for Aps kvinnebevegelse, Sylvia Brustad, sitt utspill om å slippe snekkere og andre nye yrkesgrupper til i barnehagejobbene for å nå målet om full dekning innen år 2000. Allerede i 1995 jobbet 3.400 personer uten godkjent førskolelærerutdanning i styrer- og avdelingslederstillinger i barnehagene.


Et lignende forslag var oppe da barnehageloven ble behandlet av Stortinget for litt over ett år siden, men ble nedstemt.


- Jeg etterlyser det resultatmålet som Barne- og familiedepartementet i statsbudsjettet kaller «en målrettet satsing for å få førskolelærere til å bli i yrket», sier Josefsen.


Hun mener Brustad indirekte bidrar til det motsatte ved å si at andre yrkesgrupper like gjerne kan jobbe i barnehagene.


Førskolelærere må verdsettes
Josefsen mener det er underlig at statsråden kommer med dette nå. Departementet arbeider med en plan for førskolelærerutdanningen som skulle vært klar i høst. KS og Norsk Lærerlag har i fellesskap utarbeidet en rapport om avgangen fra yrket. Den skal være klar om noen uker. Det hadde vært naturlig å avvente disse rapportene, mener Josefsen.
- For å få flere førskolelærere må vi øke utdanningskapasiteten. Dessuten må vi hindre at førskolelærerne forlater yrket. Det kan vi oppnå ved å verdsette førskolelærerne, ikke minst i form av høyere lønn. Førskolelærerne må stadig forsvare at den jobben de gjør er viktig. Utspill om at snekkere like gjerne kan gjøre jobben bidrar ikke akkurat til anerkjennelse. Mange opplever at anerkjennelsen er større i skolen. Derfor er slike utspill ekstra uheldig nå når skolestillingene lyses ut, sier Josefsen til Kommunal Rapport.
Hun mener kommunene også kan bidra ved å styrke arbeidsmiljøet. Når det ikke settes av penger til vikarer i barnehagen, bidrar dette til økt stress og høyere sykefravær, tror Josefsen.

- La snekkere og barnevernspedagoger slippe til i barnehagejobbene, sier barne- og familieminister Sylvia Brustad.

- Et uheldig utspill som kan føre til flukt fra førskolelæreryrket, mener Laila-Brith Josefsen i Norsk Lærerlag.

Skrevet av: Siri Baastad