Færre unge på sosialhjelp

Økonomi. Andelen unge på sosialhjelp falt med 21,4 prosent i fjor. Regjeringen tror tøffe krav om aktivitetsplikt har vært avgjørende for fallet.
Tallene viser at det å stille krav til de unge i realiteten er omsorg i praksis, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

I 2016 mottok over 25.000 unge under 30 år sosialhjelp fordi de verken var i jobb eller under utdanning. I 2017 var det likevel klare tegn til bedring. Tall fra Nav viser at antallet unge under 30, som mottok sosialhjelp ble redusert med 21,4 prosent i fjor. Det tilsvarer over 5.000 personer, skriver Klassekampen.

Et av de viktigste tiltakene, innført 1. januar 2017, var å pålegge kommunene å tvinge ungdom på sosialhjelp i aktivitet. Ungdom som ikke møter opp på aktivitetene de blir pålegges av Nav, risikerer kutt i sosialhjelpen. 

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) forteller at aktivitetsplikten skal evalueres, men går langt i å forskuttere resultatene.

– Alt tyder på at innføringen av aktivitetsplikten har bidratt til å gi ungdommen nye muligheter. Mange ungdommer jeg har møtt, forteller meg at de først så på plikten som en byrde, men at de etter å ha kommet seg i sving, har fått et nytt og bedre liv. Det viser at det å stille krav til de unge i realiteten er omsorg i praksis, sier Hauglie.

Kommunene fikk mulighet til å gi ungdom aktivitetsplikt under de rødgrønne, men bare et fåtall kommuner benyttet seg av muligheten før de ble tvunget til det i fjor.

(©NTB)

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.