– Bø må forberede seg på betydelige inntektsbortfall de første årene etter nedsettelsen av satsen for formuesskatt, sier spesialrådgiver Sigmund Engdal til NRK.

– Bø må forberede seg på betydelige inntektsbortfall de første årene etter nedsettelsen av satsen for formuesskatt, sier spesialrådgiver Sigmund Engdal til NRK.

Foto: Terje Lien

Bø kommune taper selv med nye milliardærer som innbyggere

Lille Bø i Vesterålen har kuttet grovt i formuesskatten for kommunens innbyggere. Men kommunen går likevel 10 millioner i minus, viser tall fra KS.

Eiendomsinvestoren og den tidligere langrennsstjernen Bjørn Dæhlie er den mest kjente, men også Europris-gründeren Wiggo Erichsen og eiendomsinvestoren Einar Andreas Sissener har meldt flytting.

Til sammen sparer kommunens nye skattytere rundt 11 millioner kroner på flyttingen. Men kommunen selv går minus, skriver NRK.

KS har regnet seg fram til at resultatet trolig blir netto negativt, selv om millionærene tar med seg store formuer og også skatter av egne inntekter til kommunen.

– Bø må forberede seg på betydelige inntektsbortfall de første årene etter nedsettelsen av satsen for formuesskatt, sier spesialrådgiver Sigmund Engdal til kanalen.

Han viser til inntektsutjevningssystemet, som i praksis betyr at Bø selv må dekke det beløpet som er gitt i skattelette. For å veie opp for de 10 millionene, trengs det 300 til 400 flere innbyggere, påpeker KS.

Bø-ordfører Sture Pedersen (H) tar beregningene med stor ro.

– Det er mange som regner. Det gjenstår å se hva som blir riktig tall. Jeg er forberedt og har en plan skulle vi ende i tap.

Han har tidligere avvist at millionærene som flytter til kommunen kun ønsker å betale mindre skatt.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.