Ap sier nei til modellene som ble foreslått av havbruksskatteutvalget i fjor høst, men har alternative forslag. Illustrasjonsfoto: Britt Glosvik

Ap går inn for kommunal lakseskatt

Arbeiderpartiet foreslår en arealavgift eller produksjonsavgift for oppdrettsnæringen for å sikre inntekter til vertskommunene.

– Næringen må betale mer til fellesskapet. Det er et tydelig budskap fra oss, sier fiskeripolitisk talsperson Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet til NTB.

Arbeiderpartiet foreslår nå en arealavgift eller produksjonsavgift for å sikre inntekter til vertskommunene for fiskeoppdrett.

– De kommunene som stiller areal til disposisjon, må få mer igjen for det, fastslår Myrseth.

Arbeiderpartiet sier derimot nei til de modellene som ble foreslått av det såkalte havbruksskatteutvalget i fjor høst.

Flertallet i det regjeringsoppnevnte utvalget gikk inn for at oppdrettere bør betale en overskuddsbasert grunnrenteskatt à la den som allerede er innført for olje- og gassnæringen og kraftnæringen.

Les også: Kommunenes representant stemte nei til grunnrenteskatt på havbruk

• Les også: Kommuner må få noe igjen for sine naturressurser (kommentar)

Arbeiderpartiet mener for sin del at dette forslaget ikke går langt nok i å sikre inntekter til vertskommunene.

– Det viktigste for oss er at kommunene får mer igjen, sier Myrseth.

Hun holder likevel døra åpen for en grunnrenteskatt der også staten får en del av inntektene.

– Man kan aldri lukke døra for godt for å se på muligheten for inntekter til staten. Men fokuset vårt er på kommunene nå, sier Myrseth.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.