Korona-vaksine Oslo 20210519. Helse- og omsorgsminister Bent Høie, under en pressekonferanse om geografisk omfordeling av vaksiner. Foto: Terje Pedersen / NTB
Korona-vaksine Oslo 20210519. Helse- og omsorgsminister Bent Høie, under en pressekonferanse om geografisk omfordeling av vaksiner. Foto: Terje Pedersen / NTBFoto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vaksineomfordelingen forblir som planlagt

Det blir ikke forandringer i planen om vaksineomfordelingen. Det blir fortsatt 24 østlandskommuner som mottar ekstra doser i juni. 44 kommuner mener de ikke kan vaksinere ekstra i juli.

– Den viktigste grunnen til at regjeringen går inn for en omfordeling av vaksiner, er at det øker muligheten for at vi sammen kan åpne opp samfunnet litt raskere. Det vil komme alle til gode, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Et flertall av kommunene har meldt til helsemyndighetene at de vil kunne gjennomføre økt vaksinering i ferien som følge av omfordelingen, men at det vil bli krevende.

– Flere av statsforvalterne sa til meg i dag: «Det blir tøft, men hvis vi må greie det, skal vi greie det.» Jeg er både imponert og takknemlig for at kommunene som får en enda mer krevende jobb i juli viser en så stor solidaritet med de kommunene som har vært hardest rammet av pandemien, sier Høie.

De 24 kommunene som får mer, vil få 60 prosent flere doser enn det de ellers ville gjort, fram til alle over 18 år har fått tilbud om vaksine. 309 kommuner får om lag 35 prosent færre doser. Norge vil få om lag 4,5 millioner vaksinedoser i løpet av de tre sommermånedene.

Beslutningen om vaksineomfordeling ble først kunngjort 12. mai, men 18. mai fikk regjeringen svar på et spørsmål som var blitt sendt ut til statsforvalterne.

Kommunene som ikke får ekstra vaksiner i juni, må ta det igjen i juli. Langt de fleste av dem er klare til å gjennomføre dette, men mange har også utfordringer.

Det kommer fram i et dokument fra Helsedirektoratet som ble publisert onsdag.

Direktoratet har sammen med statsforvalterne i alle fylkene spurt kommunene om hvor god kapasitet de har til å vaksinere i ukene 29, 30 og 31 – altså fra 19. juli til 8. august.

Det er 266 kommuner som har svart. I alt 166 av disse har svart at de kan øke vaksinasjonstakten i disse ukene, 56 svarer at de har utfordringer, og 44 har svart at de ikke kan vaksinere ekstra i denne perioden.

Det er klart flest kommuner som ikke ser seg i stand til økt vaksinering i Trøndelag. Der har hele 13 kommuner svart at de ikke kan vaksinere ekstra. I Vestland har man ikke fått et antall, men en rekke kommuner har sendt brev til Helsedepartementet med sine bekymringer.

Statsforvalterne nevner i sine svar at kommunene vil ha problemer med bemanningen i ferietiden, at planlagt kapasitet i juni blir mindre utnyttet, og at logistikken blir vanskeligere grunnet at mange som skal vaksineres er på ferie.

Tilbyr hjelp

Høie understreker at regjeringen, Helsedirektoratet og statsforvalterne allerede er i gang med å se på mulighetene for å bistå kommunene som sier de vil få problemer.

– Flere av statsforvalterne melder at de har tatt kontakt med disse kommunene for å se på løsninger og sikre at de får nok personell. De ser også på muligheten for å sikre samarbeid på tvers av kommunene. Vi håper også at noen av kommunene som blir noe tidligere ferdig, kan vise solidaritet andre veien og hjelpe de kommunene som har sagt fra seg noe av sin vekst i vaksinedoser, sier statsråden.

Samtidig understreker han at å vaksinere de mest utsatte områdene gir gevinst for landet som helhet.

– Det er de kommunene som har minst risiko for utbrudd, og i veldig stor grad konfrontert utbrudd raskt hvis de har kommet, som får færre doser. Og en del av utbruddene som har kommet andre steder, har kommet fra områder med mye smitte. Derfor har det en verdi å redusere risikoen for smitte i det sentrale østlandsområdet, sier helseministeren.

Omfordeling

* Regjeringen har besluttet en sterkere geografisk omfordeling av vaksiner til 24 kommuner som har hatt smittetrykk over tid.

* Alle kommunene ligger i Oslo og Viken. De vil få om lag 60 prosent økning i andelen doser enn de opprinnelig ville fått, fram til alle over 18 år har fått tilbud om vaksine.

* Disse kommunene får flere vaksiner: Asker, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Fredrikstad, Halden, Indre Østfold, Lier, Lillestrøm, Lørenskog. Nannestad, Nesodden, Nittedal, Nordre Follo, Oslo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Sarpsborg, Skien, Ullensaker, Vestby og Ås.

* Oslo, Sarpsborg, Fredrikstad og Lørenskog som allerede er prioritert, får en økning på om lag 40 prosentpoeng.

* Beslutningen innebærer at 309 kommuner får en andel førstedoser som er om lag 35 prosent mindre i gjennomsnitt enn befolkningsnøkkelen tilsier, i opptil sju uker.

* I tillegg får 23 kommuner ikke redusert sine andeler: Aurskog-Høland, Bamble, Bergen, Frogn, Færder, Gjerdrum, Holmestrand, Horten, Hurdal, Kongsberg, Kristiansand, Lunner, Marker, Moss, Nes, Porsgrunn, Ringerike, Sandefjord, Skiptvet, Stavanger, Trondheim, Tønsberg og Øvre Eiker.

* Omfordelingen ventes å starte i uke 23 (7.-13. juni).

* Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og statsforvalterne har fått beskjed om å bistå kommunene som har varslet at de vil få problemer med å hente inn etterslepet i vaksineringen.

Kilder: Regjeringen