Hurtigruteskipet Roald Amundsen ved kai i Tromsø.
Hurtigruteskipet Roald Amundsen ved kai i Tromsø.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tromsø kommune nærmer seg full oversikt over Hurtigrute-passasjerer

Etter å ha jobbet hardt med å kartlegge alle som var om bord i de to seilasene med Roald Amundsen nærmer Tromsø kommune nå seg full oversikt.

– Vi har gjennom helgen jobbet intenst med å få oversikt både over crewet og gjestene om bord på Roald Amundsen. Slik situasjonen har utviklet seg gjennom helga og slik det ser ut i dag, så har vi begynt å få oversikt over så å si alle sammen, men det er noen som ennå gjenstår, sier avdelingsdirektør for helse og omsorg Margrethe Kristiansen i Tromsø kommune til NRK mandag morgen.

– Jeg anser situasjonen som alvorlig. Det er veldig mange personer i veldig mange kommuner som er involvert, sier hun videre.

I alt 40 personer, fire passasjerer og 36 blant mannskapet, hadde søndag fått påvist koronasmitte etter to seilaser med Roald Amundsen. Fortsatt venter mange av de i alt 386 passasjerene på sine prøvesvar.

FHI og Helsedirektoratet har varslet samtlige kommuner om å være i beredskap etter smitteutbruddet på Hurtigrutens MS Roald Amundsen.

Frykter større utbrudd

– Vi frykter er større utbrudd, sa fagdirektør Karin Straume i Helsedirektoratet til NTB søndag. Folkehelseinstituttet (FHI) deler bekymringen.

– Vi er bekymret for at vi kan få flere positive utbrudd etter dette utbruddet, ja. Det er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for at omfanget skal bli større enn det vi ser nå, sa avdelingsdirektør Line Vold.

Rundt 40 av de i alt 386 passasjerene befinner seg fortsatt i Tromsø, der de holdes i karantene under et strengere regime enn vanlig. Til nå har 21 av dem testet negativt for korona, opplyste Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) på en pressekonferanse søndag.

Ber passasjerer teste seg

De øvrige passasjerene befinner seg nå i 68 kommuner rundt om i hele landet. Både Hurtigruten, FHI og Helsedirektoratet oppfordrer nå alle til å teste seg.

– Vi har erfaring fra andre utbrudd på cruiseskip, at de kan bli store. Det er viktig at vi får kartlagt omfanget og stoppet videre smittespredning. Derfor er det så viktig at de som har vært om bord, går i karantene, og lar seg teste, sier Vold.

FHI ber nå samtlige kommuner som er rammet av utbruddet, om å sende inn oversikt over alle som er testet, og hva resultatet ble.

– Dette gjelder både de kommunene vi allerede har kontaktet, og kommuner der passasjerer kan oppholde seg midlertidig, sier Vold.

Politiet starter mandag undersøkelser av koronautbruddet på Hurtigruteskipet. Hurtigruten har opplyst at de vil samarbeide med politiet.

Fylkeslegen i Troms og Finnmark opplyser til TV 2 at de vil granske Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet på skipet.

– Vi har besluttet å granske den aktuelle saken, og det vil skje etter samråd med Helsetilsynet, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen i Troms og Finnmark til kanalen.

(©NTB)