Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad – her under Sps oppsummerende pressekonferanse – leder programkomiteen i partiet.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad – her under Sps oppsummerende pressekonferanse – leder programkomiteen i partiet.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sp-forslag om skattekutt i distriktene

Senterpartiets programkomité åpner for å skru norsk skattepolitikk i mer distriktsvennlig retning. Ett forslag er å kutte selskapsskatten i enkelte områder.

– Vi foreslår lavere selskapsskatt i soner som i dag har differensiert arbeidsgiveravgift, sier programkomiteens leder Marit Arnstad.

Forslaget sendes nå på høring i partiet.

Landet er i dag delt inn i sju ulike arbeidsgiveravgiftssoner. Satsene varierer fra 14,1 prosent i sentrale strøk til 0 prosent i Finnmark og Nord-Troms.

– Vi ønsker at differensiert arbeidsgiveravgift skal være bredere enn i dag og omfatte alle sektorer. I dag er det en rekke sektorer som er unntatt, blant annet finanssektoren, sier Arnstad.

Sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum oppsummerte hun torsdag den politiske våren.

Arnstad foreslår også at mer skattlegging knyttet til naturressurser skal tilfalle vertskommuner og lokalsamfunn fremfor staten, enten det gjelder vind, vann eller havbruk.

Et annet grep er å bruke 12 milliarder kroner over ti år på nye bygdevekstavtaler.

– De skal utformes lokalt, basert på de ulike behovene du har lokalt, men inngå forpliktende samarbeid med staten over en femårsperiode for å få gjennomført ulike tiltak, sier Arnstad.

(©NTB)