Bergen kommune har store kapasitetsutfordringer i smittesporingsarbeidet, og lange køer på teststasjonene.

Bergen kommune har store kapasitetsutfordringer i smittesporingsarbeidet, og lange køer på teststasjonene.

Foto: Britt Glosvik

Smittepress i storbyene: Ber innbyggerne spore og teste seg selv

Bergen ber innbyggerne kontakte egne nærkontakter. Trondheim deler ut spyttester til befolkningen.

I begge storbyene har smitteøkningen de siste dagene satt den kommunale kapasiteten på store prøver. Og i Oslo knelte systemet for bestilling av testtimer mandag formiddag. Det er nå oppe igjen.

Dette skjer mes smitten øker langt mer enn Folkehelseinstituttet (FHI) spådde tidligere i sommer.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier likevel at de mener økningen vil stoppe opp, og utviklingen vil etter hvert snu.

– Utviklingen er resultatet av en balanse mellom faktorer som fremmer, og faktorer som hemmer smittespredningen. Vaksinasjon hemmer smittespredningen stadig mer, men vil ikke alene stoppe epidemien. Et viktig tiltak nå er testingen for å finne de smittede og isolere dem. Kommunene kommer nå i gang for alvor med utstrakt testing på skolene, og det tror vi vil ha god effekt. Så er det mulig at enkelte kommuner vil trenge noen kontaktreduserende tiltak i tillegg, sier hun.

Bergen: Spor selv

– I de mest hektiske periodene for smittesporerne vil vi bare drive smittesporing av husstandsmedlemmer og tilsvarende nære kontakter. Slik situasjonen er nå har vi ikke kapasitet til å drive smittesporing av øvrige nærkontakter. Dette er i tråd med råd fra statlige myndigheter, sier smittevernoverlege Egil Bovim i Bergen kommune.

Kommunen ber alle bistå smittesporerne ved å fylle inn nærkontakter på anvist hjemmeside, og følge hyppig med på helsenorge.no.

I tillegg oppfordres alle som tror de kan være smittet, også fullvaksinerte, til å teste seg. Kommunen får også flere hurtigtester.

Bergen kommune har store kapasitetsutfordringer i smittesporingsarbeidet, og lange køer på teststasjonene.

Det er registrert 55 nye koronasmittede personer i Bergen det siste døgnet. 21 har ukjent smittevei.

3.299 personer ble testet i Bergen mandag. Så langt har 9.286 personer fått påvist smitte i kommunen.

Egne spyttester

Trondheim kommune skal dele ut såkalte spyttester til personer som har behov for det, slik at de kan teste seg selv for korona.

Ordningen vil øke testkapasiteten og få ned ventetiden, skriver kommunen i en pressemelding.

Det er personer som har symptomer som kan skyldes korona, eller trenger test for å slippe karantene som får tilgang på slike tester. Det kommer boder i Munkegata og på Leangen der folk kan hente utstyr for å gjennomføre slike tester, og levere dem når de er gjennomført.

– Vi arbeider nå med å få satt opp dette tilbudet som en selvtest. Vi tar sikte på at dette kommer på plass om en dag eller to. På denne måten skal vi øke testkapasiteten kraftig i Trondheim. Når dette er på plass vil vi ha kapasitet til å gjennomføre om lag 3.000 tester i døgnet, sier helse- og velferdsdirektør Wenche Dehli i Trondheim kommune.

Flere på sykehus

Om kort tid kan vi være oppe i et tresifret antall sykehusinnleggelser på grunn av korona, ifølge assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Det store spørsmålet er hvor mange alvorlige sykdomstilfeller vi får når smitten øker slik som nå. Jeg tror vi vil få et tresifret antall inneliggende pasienter om ikke så lenge, mer enn hundre som ligger inne samtidig, sier Nakstad til NTB.

– Men jeg håper at vi ikke når de samme nivåene som i vinter da vi hadde den tredje smittebølgen, føyer han til.

Tirsdag var 89 pasienter med covid-19 innlagt på sykehus, ti flere enn mandag. Elleve av dem får respiratorbehandling, mens 22 ligger på intensivavdeling. Antallet er det høyeste siden 26. mai.

De høye smittetallene den siste tiden har fått konsekvenser for gjenåpningsplanen.

– Foreløpig har man satt gjenåpningen på pause for å kunne gjennomføre mer vaksinering, og regjeringen vil ta stilling til dette i en helhet i tiden framover, sier Nakstad.

– Det er en politisk vurdering hva man skal gjøre med disse gjenåpningstrinnene, og ikke minst når de skal innføres, framholder han.

Nakstad påpeker samtidig at gjenåpningen i trinn fire i stor grad dreier seg om kontakt mellom mennesker som er fullvaksinerte.

– Det er ikke like avgjørende som håndteringen av smitten blant barn og unge er akkurat nå, sier han.

Ifølge Nakstad vil lokale tiltak, rettet mot aldersgrupper og miljøer som har mye smitte, fortsatt være viktige.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.