– Det må være helt tydelig hvem som har ansvaret for smittevernet når skoler og barnehager åpner igjen, krever leder stig Johannessen i Skolelederforbundet.

– Det må være helt tydelig hvem som har ansvaret for smittevernet når skoler og barnehager åpner igjen, krever leder stig Johannessen i Skolelederforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Skoleledere: – Vi er ikke smitteverneksperter

Utkastet til veilederen som skal gjøre barnehager og skoler trygge for koronasmitte, inneholder for mange «kan» og «bør», advarer Skolelederforbundet.

I påska har blant annet helsemyndighetene, Utdanningsdirektoratet, KS og Skolelederforbundet jobbet med veilederen som skal fortelle hvordan kommunene skal sikre at barnehagene er så trygge som mulig for koronasmitte når de åpner fra 20. april. 

Veilederen skal være klar på torsdag, og arbeidet pågår ennå for fullt. 

Redde ansatte

Både lærere og barnehageansatte har i sosiale medier og aviser sagt at de føler seg utrygge på reåpningen. 

Nå gjør Skolelederforbundet det klart at veilederen må stille sterkere krav til hvem som har ansvaret for smittevern.

– Vi opplever at vi blir pålagt et ansvar som langt overstiger vår oppgave. Skoleledere og barnehagestyrere er ikke smitteverneksperter. Vi må få klare og tydelige smittevernregler som vi kan forholde oss til. Det er mange praktiske forhold som må avklares, for eksempel renhold og gruppestørrelse, sier leder Stig Johannessen i Skolelederforbundet.

– Stilles det nå krav til skoleledere og barnehageledere som de ikke har kompetanse til å oppfylle?

– Ja. Å vaske seg på hendene og følge de allmenne smittevernreglene kan alle gjøre, men det vil stilles krav til et forsterket renhold og andre forhold, som for eksempel når elever ikke bør gå på skolen på grunn av risiko for smitte, bemanning og gruppestørrelse. Vi må få klarhet i hva som er vårt ansvar og hvilken myndighet vi har for å utøve dette. 

– Lærere og barnehageansatte sier at de er redde for å begynne på jobb. Hvordan ser du på det?

– Vi mener det er viktig å ta de ansattes bekymringer på alvor i en situasjon som dette. Derfor forventer vi at veilederne som nå blir utarbeider, sørger for retningslinjer som gjør at skole- og barnehageansatte har tillit til at deres helse blir ivaretatt når skoler og barnehager nå gjenåpnes.

Skolelederforbundet leverte søndag et høringssvar til veilederen. Her krever de svar og avklaring på en rekke spørsmål, blant annet:

  • Hvor langt skal barnehagens ansvar går når det gjelder smittespredning?
  • Hvilken myndighet skal den enkelte styrer og ansatt ha når det gjelder å kunne bortvise barn og foresatte fra barnehagen?
  • Hvilket ansvar skal tillegges barnehagestyrer og kommunen for de barn som ikke kan komme til barnehagen av ulike årsaker?

Fra 27. april skal 1.–4. trinn i grunnskolen åpne. Skolefritidsordningen åpner også, og videregående skoler åpner for yrkesfagelever på VG2 og VG3. Veilederne for skoler skal være klar 20. april.