Helsetilsynet mener Sandnes kommune og Stavanger universitetssykehus må straffes etter at en pasient døde etter utskriving fra sykehuset.

Helsetilsynet mener Sandnes kommune og Stavanger universitetssykehus må straffes etter at en pasient døde etter utskriving fra sykehuset.

Foto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Sandnes kommune og universitetssykehus etterforskes etter at pasient døde

Helsetilsynet har begjært påtale mot Stavanger universitetssykehus og Sandnes kommune etter at en kvinne i 2018 døde etter hun ble utskrevet fra sykehuset.

Kvinnen i 60-årene ble kvalt som følge av at hun fikk for mye næring fordi feil slange var koblet til en ernæringspumpe, opplyser Stavanger Aftenblad.

Dødsfallet skjedde som følge av alvorlig svikt i samhandlingen mellom Sandnes kommune og Stavanger universitetssykehus (SUS), samt feil ved ernæringspumpen, mener Helsetilsynet, som har begjært påtale mot kommunen og SUS.

Blant annet fikk kommunen melding om at pasienten var utskrivningsklar kun to timer før hun ble skrevet ut. Kommunen fikk heller ikke tidligmelding fra sykehuset med nødvendig informasjon om hvilken hjelp pasienten trengte og hva slags pumpe og slanger som skulle brukes. Pasienten hadde heller ikke tilgang til alarm for å varsle om at noe var galt.

Kommunen og sykehuset beklager hendelsen overfor de pårørende og opplyser at de i etterkant har skjerpet rutinene sine.

Stavanger Aftenblad skriver at Helsetilsynet reagerer på at kommunen ikke kontaktet sykehuset for å få ytterligere informasjon om pasienten. Kommunen sørget heller ikke for at pasienten hadde alarm tilgjengelig, og får også sterk kritikk for manglende rutiner på opplæring av medisinsk utstyr.

– Vi er glade for at vi har et helsetilsyn og ønsker å finne ut av hva som gikk galt, hvorfor det gikk galt og til å ta konsekvensene av det, sier klinikksjef for medisinsk teknologi Hans Tore Frydnes ved Stavanger universitetssykehus til Aftenbladet.

Helsetilsynet har ikke fattet endelig konklusjon, men mener samhandlingen mellom sykehuset og kommunen er «et markant brudd på forsvarlighetskravet, og således over grensen for det straffbare.»

Kommunalsjef Elin Selvikvåg i Sandnes kommune beklager hendelsen. – Med forbedrede rutiner håper vi jo at dette ikke skal skje igjen. Det er et stadig økende krav til å gi mer avansert medisinsk behandling i hjemmene. Dette krever høy oppmerksomhet på systematisk opplæring av våre ansatte for å sikre kvaliteten og tryggheten for pasienter, pårørende og ansatte. Vi har lært av denne beklagelige hendelsen og gjennomført forbedringer, sier hun til Stavanger Aftenblad.

Advokat Maren Storhaug Fosse i advokatfirmaet Kluge, som er bistandsadvokat for kvinnens tre voksne barn, sier at alle kommuner og sykehus bør gjennomgå sine rutiner for å unngå at slike ulykker inntreffer.

(©NTB)