Fire passasjerer fra Hurtigrutens skip Roald Amundsen var søndag kveld bekreftet smittet med koronaviruset, to på hver av skipets to siste seilaser. 36 av besetningen har testet positiv. Her seiler skipet fra Tromsø og til Svalbard 24.juli. Her ligger skipet ved kai i Tromsø.

Fire passasjerer fra Hurtigrutens skip Roald Amundsen var søndag kveld bekreftet smittet med koronaviruset, to på hver av skipets to siste seilaser. 36 av besetningen har testet positiv. Her seiler skipet fra Tromsø og til Svalbard 24.juli. Her ligger skipet ved kai i Tromsø.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Samtlige kommuner varslet etter smitte på hurtigruteskip

FHI og Helsedirektoratet har varslet samtlige kommuner om å være i beredskap etter smitteutbruddet på Hurtigrutens MS Roald Amundsen.

– Vi frykter er større utbrudd, sier fagdirektør Karin Straume i Helsedirektoratet til NTB. Folkehelseinstituttet (FHI) deler bekymringen.

– Vi er bekymret for at vi kan få flere positive utbrudd etter dette utbruddet, ja. Det er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for at omfanget skal bli større enn det vi ser nå, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Søndag kveld ble nok en passasjer bekreftet smittet. Dermed er i alt fire passasjerer fra Hurtigrutens skip Roald Amundsen bekreftet smittet med koronaviruset, to på hver av skipets to siste seilaser.

I karantene

– Vedkommende er en av passasjerene som er i karantene i Tromsø, og har oppholdt seg i en egen leilighet arrangert av Hurtigruten. Den smittede er allerede satt i isolasjon, opplyser ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) i Tromsø.

– Vårt smittesporingsteam har intensivert arbeidet med å kartlegge alle kontakter vedkommende har hatt. Vi har en god oversikt gjennom det arbeidet som allerede er gjort, men gjør ytterligere kartlegging nå. Vi vil ta kontakt med personer som vi mener bør teste seg, sier Wilhelmsen.

I er er 36 besetningsmedlemmer smittet. Tre av passasjerene kommer fra Vesterålen, Rogaland og Drammen.

De fire besetningsmedlemmene som fredag ble lagt inn på Universitetssykehuset Nord-Norge, var søndag fortsatt innlagt.

Rundt 40 av de i alt 386 passasjerene befinner seg fortsatt i Tromsø, der de holdes i karantene under et strengere regime enn vanlig. Til nå har 21 av dem testet negativt for korona, opplyste Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) på en pressekonferanse søndag.

Ber passasjerer teste seg

De øvrige passasjerene befinner seg nå i 68 kommuner rundt om i hele landet. Både Hurtigruten, FHI og Helsedirektoratet oppfordrer nå alle til å teste seg.

– Vi har erfaring fra andre utbrudd på cruiseskip, at de kan bli store. Det er viktig at vi får kartlagt omfanget og stoppet videre smittespredning. Derfor er det så viktig at de som har vært om bord, går i karantene, og lar seg teste, sier Vold.

FHI ber nå samtlige kommuner som er rammet av utbruddet, om å sende inn oversikt over alle som er testet, og hva resultatet ble.

– Dette gjelder både de kommunene vi allerede har kontaktet, og kommuner der passasjerer kan oppholde seg midlertidig, sier Vold.

Varslet sent

FHI hadde et møte med skipslegen på Roald Amundsen onsdag, etter at en passasjer på den første seilasen hadde testet positivt for koronavirus. Ifølge Vold ble de da enige om at passasjerene på den første seilasen skulle varsles om et mulig utbrudd.

Men først fredag startet Hurtigruten arbeidet med å varsle passasjerene.

– Vi skulle nok ønsket at de hadde varslet tidligere, sier Vold.

Ifølge avdelingsdirektøren ble det da ikke diskutert om hvorvidt passasjerene på den andre seilasen også skulle settes i karantene.

– Vurderingen da var at det var viktig å nå passasjerene på det første seilasen. Det var det som var fokus akkurat da. Men så har det jo vært en rask utvikling av situasjonen, erkjenner hun.

Hurtigrutens direktør Daniel Skjeldam erkjente søndag at informasjonen ikke kom raskt nok ut.

– Vi var ikke forberedt på situasjonen, vi ventet ikke at det skulle være smitte om bord i skipet. Det er ingen unnskyldning, det skulle ha gått raskere, sier Skjeldam.

– Må være årvåkne

I tillegg til utbruddet på Hurtigruten, har det i det siste vært et større utbrudd i Moss, med 26 nye smittetilfeller. Også fra Sveio i Hordaland kom det søndag meldinger om nye smittetilfeller. Der er nå i alt 16 personer smittet.

Ingen av de nye smittede er helsepersonell.

Til sammen testet elleve personer positivt i kommunen før helgen, hvorav tre var ansatt ved Sveio omsorgssenter. 25 ansatte ved senteret er derfor i karantene og det er innført besøksforbud.

Koronautbruddet i Sveio har trolig sammenheng med et annet lokalt utbrudd i Haugesund.

– Ser vi nå starten på en ny bølge?

– Det er et godt spørsmål. Vi følger situasjonen nøye, og vi vet jo at med lettelser i tiltak og åpning av grenser er det risiko for økte smittetall. Nå ser vi at det er flere utbrudd. Hvis det er smitteførende personer som ikke oppdages i smittesporingen, og at vi får økt smitte mellom personer som vi ikke fanger opp, så vil vi få en økning i smittetallene, sier Vold.

– Det er viktig at vi fortsetter å være årvåkne og følger smittevernrådene, understreker hun.

(©NTB)