Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Rekordmange fikk læreplass i fjor

81 prosent av søkerne hadde ved utgangen av 2022 fått en lærekontrakt. Det er en økning på 3 prosentpoeng fra året før.

Dette er den høyeste andelen som er registrert siden målingene startet i 2011, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det i 2021–2022 ble inngått 25.000 nye lærekontrakter, 400 flere enn året før.

Forskjeller blant fylker og bransjer

Hvor lett det er å få en læreplass, varierer mellom de ulike utdanningsprogrammene. Innenfor bygg- og anleggsteknikk fikk 87 prosent av søkerne en lærekontrakt, mens tallet er 71 prosent ved helse- og oppvekstfag.

Blant fylkene har Rogaland og Agder den høyeste andelen søkere som fikk læreplass med 85 prosent, mens 73 prosent fikk lærekontrakt i Vestfold og Telemark. Sammenlignet med 2021 har andelen økt i alle fylker, bortsett fra i Vestland. Der gikk andelen ned 1,4 prosentpoeng til rundt 82 prosent.

Regjeringen satte av 460 millioner kroner i årets statsbudsjett for å løfte yrkesfag.

Et samfunnsansvar

– Dette viser at pilene peker i riktig retning, og det er attraktivt å velge yrkesfag. Regjeringen jobber hardt sammen med fylker og partene i arbeidslivet for å få stadig flere ungdommer ut i lære, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Både det offentlige og bransjene har et ansvar for lærlinger, mener hun.

– Når flere tusen ungdommer og voksne hvert år står uten en læreplass, taper både samfunnet og den enkelte. Ved å ta inn en lærling sikrer man også rekrutteringen, sier Brenna.

(©NTB)