Det skal bli lettere å få bygge i strandsonen utenfor pressområdene, foreslår regjeringen. Her fra Fedje.Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Det skal bli lettere å få bygge i strandsonen utenfor pressområdene, foreslår regjeringen. Her fra Fedje.Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil ha flere boliger og bedrifter i strandsonen

Regjeringen ønsker å gjøre det lettere å bygge i 100-meterbeltet langs norskekysten – unntatt i pressområder, som langs Oslofjorden.

– Distriktene har veldige mange områder langs sjøen som ikke er under press. Der finnes det muligheter for å skape aktivitet og vekst, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) til NRK.

Oslofjorden er ikke et slikt området. Her er utbyggingspresset for lengst svært høyt. Men fra Sørlandet og opp hele Vestlandet, og deler av Trondheimsfjorden, er det områder med mange muligheter, mener hun.

Nye retningslinjer for hvordan strandsonene skal forvaltes – gjennom endringer i plan- og bygningsloven – er enklere, tydeligere og differensierte, ifølge kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Distriktskommunene får større mulighet til å legge til rette for næringsutvikling og bosetting langs kysten ved en mer «fleksibel forvaltning av strandsoner».

– Norge er langstrakt og forskjellig, derfor gir det ikke mening å ha lik forvaltning i hele landet, sier Astrup.

Miljøpartiet De Grønne mener Høyre er grådig «når det kommer til forbruk av natur».

– Dette handler om å stjele tilgang til havet fra vanlige folk. Det vil bli vanskelig å ta med familien på badetur, vanskelig å fiske og vanskelig å få naturopplevelser for folk flest, sier nestleder Kriss Rokkan Iversen.

Skepsis

Bare 7 prosent av de spurte ønsker å åpne for mer utbygging i strandsonen enn i dag, ifølge en undersøkelse utført for Norsk Friluftsliv.

Undersøkelsen , som er gjennomført av Ipsos, er gjort i forbindelse med forslaget som kan gjøre det enklere å få dispensasjon for det gjeldende byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen.

I undersøkelsen svarer 49 prosent at utbyggingen bør reduseres eller stoppes helt. 20 prosent vil tillate utbygging på samme nivå som i dag.

– Undersøkelsen viser at regjeringens forslag om å mykne opp regelverket er i utakt med befolkningens ønsker, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

(©NTB)