Utdanningsforbundets leder Steffen Handal under møtet mellom partene i lærerstreiken på Riksmeklerens kontor i Oslo lørdag.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal under møtet mellom partene i lærerstreiken på Riksmeklerens kontor i Oslo lørdag. 

Foto: Annika Byrde / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Partene i skolestreiken møtes igjen søndag

Partene i lærerstreiken kom ikke til enighet lørdag, men er enige om å fortsette meklingen søndag, opplyser riksmekler Mats Ruland.

Saken oppdatert lørdag 17:15.

– Vi har hatt veldig gode møter og samtaler i dag og skal fortsette i morgen klokken 12, sa Ruland til pressen etter at møtene lørdag var ferdige.

– Partene har nok behov nå for å jobbe internt videre til i morgen, sier han.

Partene satt sammen hos Riksmekleren i over fire timer søndag.

Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS sier det fortsatt er grunnlag for samtaler.

– Vi ville ikke vært her om det ikke var grunnlag for å snakke sammen, sier han.

På spørsmål om de har vært villige til å endre sine posisjoner, svarer han:

– Det får vi komme tilbake til i morgen. Men vi er innstilt på å finne en løsning. Det er det det handler om. Vi er først og fremst opptatt av elevene. Og så er vi opptatt av å få lærerne tilbake på jobb igjen.

– Vi opplever at det hviler et stort ansvar på partene for å finne en løsning, sier Gangsø.

– Ønsker en løsning

De tre lærerorganisasjonene møtte KS hos Riksmekleren klokken 10 lørdag. Noen timer senere gikk partene fra hverandre før de altså møttes igjen.

På vei inn til møtet klokken 10 var Handal klar på at de vil være løsningsorienterte.

– Vi ser fram til møtet hos mekler. Der vil vi bidra til å finne en løsning på tariffoppgjøret som gjør at lærerne ikke fortsetter å sakke akterut i lønnsutviklingen.

– Vi håper å møte en motpart som ikke stiller med bundet mandat og liten vilje til å bevege seg, sa Handal.

– Vi er her kun for å finne en løsning, sa en ordknapp arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS til TV 2.

Fredag ble partene innkalt til møte hos kunnskapsminister Tone Brenna (Ap).

– Fastlåst situasjon

Også søndag i forrige uke møttes partene hos Riksmekleren, men da forlot Utdanningsforbundet møtet etter to timer.

Det var etter et møte med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) fredag ettermiddag at riksmekler Mats Ruland kalte inn partene til samtalene lørdag.

– Det er en fastlåst situasjon, og vi vil trolig holde på lenge i dag, sa Ruland til NTB på vei inn til møtet lørdag formiddag.

Med seg hadde han en pose med boller kjøpt på Narvesen for å hjelpe på stemningen.

Opptrapping onsdag

Ruland vil ikke komme med noe anslag på hvor lang tid møtet kan ta.

Utdanningsforbundet varslet fredag at de tar ut 300 nye lærere i streik fra onsdag neste uke. Dermed vil antall streikende lærere øke til rundt 8.450.

Lærerstreiken har vart siden 8. juni. I tillegg til Utdanningsforbundet har Skolenes landsforbund tatt ut 107 medlemmer og Norsk Lektorlag 89 medlemmer i streik.

Mens kontakten mellom partene er gjenopptatt, kommer det stadig rapporter om uro for hvordan streiken påvirker hverdagen for barn og unge. 

Uro i kommunene

I en rapport Molde kommune har levert Statsforvalteren, kommer det fram at flere barns helsetilstand er forverret i løpet av streiken.

Kommunen har på eget initiativ avlevert rapport om alvoret i streikesituasjonen for barn og unge som møter streikestengte skoler.

I rapporten, som VG har fått innsyn i, kommer det blant annet fram at kommunen har mottatt informasjon om at ungdom helt ned i 13-årsalderen har debutert med illegale rusmidler.

Det rapporteres om angst, redsel og flere henvendelser til fastleger, helsesykepleiere og barne- og ungdomspsykiatrien knyttet til selvskading og selvmordstanker.

Statsforvalteren omtaler situasjonen som kritisk.

Fungerende direktør i Utdanningsdirektoratet, Bente Barton Dahlberg, sier de er i dialog med statsforvalterne om konsekvensene av streiken.

– Vi vurderer det vi hittil har fått rapportert om, som alvorlig, sier Dahlberg.

Torsdag vedtok kommunestyret i Krødsherad en oppfordring til KS om å få slutt på streiken. Arendal kommune og Vestland fylkesting har gjort det samme.

Avslag på dispensasjon

Vestland fylke fikk avslag på søknaden om dispensasjon fra lærerstreiken for samtlige lærere ved de åtte videregående skolene som først ble tatt ut i streik.

Utdanningsforbundet har i stedet bedt fylkeskommunen sende inn søknader om hver enkelt lærer slik det er beskrevet i Hovedavtalen, sier lokallagsleder Bente Myrtveit til NRK.

Opplæringsdirektør Bjørn Lyngedal mener følgene av streiken forverrer seg daglig for elevene ved de videregående skolene, skriver Bergens Tidende.

– Situasjonen er svært alvorlig nå. Mange elever har ikke startet skoleåret. Rektorer og helsepersonell har varslet om alvorlige helsekonsekvenser for elever, mens andre er i ferd med å droppe ut av videregående. Jo lenger streiken varer, jo flere elever blir sårbare, sier han.

Over 700 lærere er tatt ut i streik på 21 videregående skoler i Vestland fylke. I barne- og ungdomsskolen i Bergen er 1.100 lærere i streik.

I samråd med fylkesordfører Jon Askeland søkte Lyngedal om dispensasjon for åtte skoler som ble tatt ut i streik mellom 22. og 29. august. Elevene har dermed mistet over 15 prosent av skoleåret, skriver avisen. Opplæringsdirektøren har bedt de tre lærerorganisasjonene om å la samtlige lærere ved de åtte skolene gå på jobb fra mandag.