Prosjektleder for digitalisering i helse og omsorg i Overhalla kommune, Beate Aunet, viser hvordan videobesøket foregår.
Prosjektleder for digitalisering i helse og omsorg i Overhalla kommune, Beate Aunet, viser hvordan videobesøket foregår.Foto: Privat
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Overhalla tilbyr pårørende videobesøk

Besøksforbudet stopper ikke pårørende fra å ha kontakt med sine nærmeste på sykehjem.

Ideen om å ta i bruk videokommunikasjon på sykehjemmet kom dagen etter at det ble innført besøksforbud på sykehjem på grunn av faren for koronasmitte.

– Det var et lyst øyeblikk ved frokostbordet, forteller Beate Aunet, prosjektleder for digitalisering i helse og omsorg i Overhalla.

Krise ga fortgang

Det tok ikke lang tid før ideen var satt ut i praksis.

– Ny velferdsteknologi og det å ta i bruk allerede eksisterende teknologi for ansatte og brukere, er noe kommunen jobber mye med. Teknologien hadde kommunen allerede, så teoretisk sett har det lenge vært mulig å gjøre dette. Men noen ganger må det en krise til for å få fortgang, sier Aunet.

Hun legger til at utfordringen med ny teknologi er nettopp å få folk til å ta den i bruk.

– Å tilrettelegge for bruk av videokommunikasjon vil derfor være med og skape trygghet for både de som bor på sykehjem og omsorgsboliger, og de som ikke kan dra på besøk, sier prosjektlederen.

Med app og ipad

Videokommunikasjonen skjer ved hjelp av pc, iPad eller smarttelefon. Ifølge Aunet er det aller enkleste å benytte iPad eller smarttelefon, der appen «Whereby» lastes ned og benyttes.

Ved bruk av nettleser må pårørende registrere seg og lage ID i «Whereby».

I institusjonens iPad-er er Whereby-appen lastet inn. I forkant har man her laget «møterom» som pårørende får oppgitt når de ønsker å komme på besøk.

– Pårørende kan sitte i Oslo, Tromsø eller her hjemme i Overhalla. Det er mulig å ha besøk av flere samtidig.

Den enkleste versjonen av appen kan lastes ned gratis.

Kommuner tar kontakt

Kommunen har også gått til innkjøp av en mer avansert app-versjon. Den gjør det mulig at inntil 50 deltakere kan besøke hverandre samtidig.

– Vi har noe vi kaller «gubbebordet», der eldre treffes for prat og kaffe hver morgen klokken ni. Også dette tilbudet er stengt som følge av koronatiltakene. Men med appen så kan de altså treffe hverandre likevel, forteller Aunet.

Kommunikasjonstilbudet i Overhalla har vakt oppsikt. Fylkesmannen i Trøndelag har lagt ut en bruksanvisning om «Whereby» på sine nettsider.

– Vi har blitt kontaktet av mange kommuner allerede og vi deler gjerne våre erfaringer med flere, sier Aunet.