Ansatte i skoler og barnehager takker ja til vaksine.
Ansatte i skoler og barnehager takker ja til vaksine.Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Over halvparten av skole- og barnehageansatte har fått dose to

Over halvparten av de ansatte i barnehager og skoler har nå fått dose to av koronavaksinen. Dette er en større andel enn i befolkningen generelt.

Det skriver Helse- og omsorgsdepartementet på sine sider.

Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at per 19. august har 90,6 prosent (247.000) av de ansatte i skoler og barnehager fått første dose koronavaksine, og 51,5 prosent (140.000) har fått dose to. For to uker siden var andelen 26,6 prosent.

I den generelle befolkningen mellom 18–70 år har 85,2 prosent fått første dose og 48,5 prosent andre dose.

Høyest vaksinedekning i vgs.

Vaksinasjonsdekningen er høyest blant lærere i videregående skole (94,3 prosent) og lavest blant assistenter (87,9 prosent). FHI mener at dette trolig skyldes ulik aldersfordeling mellom yrkesgruppene.

Blant de yngste aldersgruppene er det mange assistenter i skole, skolefritidsordning og barnehage.

Aldersgruppen 25–39 år er den aldersgruppen der det er flest ansatte i skoler og barnehager, og det er i denne gruppen det er flest uvaksinerte i befolkningen totalt sett. Samtidig er det denne gruppen som nå vaksineres.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) er glad for at mange kommuner mange har prioritert ansatte i barnehager og skoler også for dose to.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) er glad for at mange kommuner mange har prioritert ansatte i barnehager og skoler også for dose to.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

– Det er kjempebra at så mange lærere og barnehageansatte ønsker å ta vaksinen. Jeg er veldig glad for at mange kommuner har prioritert ansatte i barnehager og skoler også for dose to. Nå har ni av ti fått første dose, og halvparten fått andre dose. Vaksineringen er viktig for at barn og ansatte får en trygg hverdag, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

Vil minimere tap av undervisning

Fra mandag denne uken kunne kommunene ta i bruk testing som erstatning for karantene.

Helse- og omsorgsdepartementet og kunnskapsdepartementet ber nå Helsedirektoratet i samarbeid med Utdanningsdirektoratet og FHI, om å vurdere hvordan smittevernreglene i skolen kan innrettes slik at fravær og tap av undervisning kan minimeres enda mer.

– Vi ønsker at konsekvensene for barn og unge skal være så små som mulig. Derfor ber vi etatene vurdere hvordan smittevern og mest mulig tilstedeværelse kan kombineres på best mulig måte, sier Melby.