Einar Wilhelmsen (MDG), finansbyråd i Oslo, etterlyser tydelige signaler fra regjeringen om kompensasjon til kommunene for koronakostnader i 2022.

Einar Wilhelmsen (MDG), finansbyråd i Oslo, etterlyser tydelige signaler fra regjeringen om kompensasjon til kommunene for koronakostnader i 2022.

Foto: Sturlason
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo setter av en halv milliard i korona-krisepenger

Byrådet i Oslo har satt av en halv milliard kroner til koronahåndtering i 2022 i sin tilleggsinnstilling til budsjettet.

I en pressemelding viser byrådet til at det fortsatt er høyt smittetrykk i hele landet, og at korona kommer til å ha stor betydning også neste år.

Byrådet foreslår en sentral koronaavsetning på 500 millioner i 2022, som gjelder for alle sektorene i kommunen. Det legges til grunn at kommunen får kompensasjon fra staten for merkostnader som pandemien medfører.

I det opprinnelige Oslo-budsjettet var det ikke satt av koronapenger. 

Økte inntekter

Sammenliknet med budsjettforslaget byrådet la frem i september, har de frie inntektene fra staten økt med 450 millioner i 2022 og 370 millioner for hvert av de påfølgende årene. Selv om anslag for lønns- og prisvekst i 2022 gir en reduksjon på 85 millioner, gir dette et viktig løft for det økonomiske handlingsrommet til Oslo kommune neste år.

Byrådets budsjettforslag for 2022 er på totalt 85 milliarder kroner. Av de er 66 milliarder til drift og 19 milliarder til investeringer.

– Jeg er veldig glad for at vi kan styrke Oslo-budsjettet sammenliknet med forslaget vi la fram i september. Vi driver en effektiv kommune og har en trygg økonomi. Derfor finner vi rom til noen nye viktige satsinger, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) i pressemeldingen.

Jobber på høygir

– Kommunens ansatte jobber fortsatt på høygir med smitteverntiltak, testing og vaksinering, og alt tyder på at mye slikt arbeid vil fortsette neste år. Vi trenger tydelige signaler fra regjeringen om kompensasjon til kommunene for koronakostnader i 2022, sier finansbyråd Einar Wilhelmsen.

– I tillegg overlater regjeringen kostnadene med å holde kollektivtrafikken oppe på et nødvendig nivå til fylkene. Vi risikerer en negativ spiral der folk velger bil framfor kollektivt, hvis vi kutter i tilbudet før folk kommer tilbake til gode reisemønstre, sier Wilhelmsen.

(©NTB)