Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund er en av flere ordførere som reagerer på mulig ny fordeling av vaksiner.

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund er en av flere ordførere som reagerer på mulig ny fordeling av vaksiner.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ordførere reagerer mot skjevfordelingen

Onsdagens kunngjøring om at regjeringen vurderer å skjevfordele vaksinedoser og prioritere deler av Østlandet, faller mange kommuner tungt for brystet.

Oppdatert 13. mai kl. 21.16 med opplysninger om ordførere som ber om møte med statsministeren og kommentarer fra FHI og Helsedirektoratet.

Ni ordførere i Vestfold og Telemark ber om at regjeringen vurderer omfordelingen av vaksiner på nytt. De vil ha et møte med statsministeren.

Ordførerne i Bamble, Porsgrunn, Skien, Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Færder, Horten og Holmestrand går sammen om å be om et møte med statsministeren, skriver VG.

«Kommunene i gamle Vestfold fylke og Grenland mottok beskjeden om at de fleste av oss må avgi vaksiner med stor bekymring», heter det i brevet de har sendt.

Ordfører i Horten, Are Karlsen, sier det er en feilvurdering at kommunene må gi fra seg vaksiner. 24 kommuner rundt Oslo står foreløpig på listen over dem som skal få flere vaksiner på grunn av et vedvarende høyt smittetrykk.

Også andre ordførere nord og vest i landet reagerer på planene om omfordeling.

– Jeg liker ikke å sette grupper opp mot hverandre, men jeg synes det blir galt at russ i østlandsområdet skal vaksineres, når 65–75-åringer i Ålesund med underliggende sykdommer ikke er vaksinert, sier ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) til Aftenposten.

Ålesund mister doser, mens i Bergen er de misfornøyde med at vaksineleveransene bevares på dagens nivå.

– Jeg stiller spørsmål ved at det kun er Østlandskommuner som får flere vaksiner. Hvis det skal skjevfordeles etter smittetrykk, mener jeg det er klart at også Bergen skulle fått flere vaksiner, skriver byrådsleder Roger Valhammer (Ap) til Bergens Tidende.

Han påpeker at kommunen har høyere smittetrykk enn flere av østlandskommunene som får økning.

Også Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) reagerer på beslutningen.

– Jeg orker ikke å bruke ordet urettferdig, men det er en merkelig vurdering, sier han til TV 2.–

Les også: Distriktsordførere stoler på at helsemyndighetene fordeler vaksine riktig

Rask vurdering

Forslaget til FHI innebærer at 319 kommuner, i opptil sju uker, vil få om lag 35 prosent færre doser enn befolkningsnøkkelen tilsier. 13 kommuner får ingen endring. Omfordelingen kan tidligst finne sted fra uke 23.

Regjeringen har bedt FHI og Helsedirektoratet om å gjøre en rask vurdering av om kommunelisten bør oppdateres med bakgrunn i smitteutviklingen siden listen ble laget.

FHI sier det ikke er klart hvilke kommuner som vil få ekstra vaksiner, mens Helsedirektoratet påpeker at lokale utbrudd ikke er nok for å få flere vaksiner.

Helsetoppene Camilla Stoltenberg (FHI) og Espen Nakstad (Helsedirektoratet) svarer torsdag ordførere som raser mot skjevfordeling.

En rekke ordførere har reagert på at 24 kommuner i Oslo og Viken med høyt smittetrykk over tid vil få 60 prosent flere doser enn ellers ifølge regjeringens nye vaksinestrategi.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier i en kommentar til NTB at det er det lokale smittetrykket over tid, og ikke kortvarige enkeltutbrudd, som avgjør hvem som skal få ekstra vaksiner.

– Hensikten med fordelingen er å få ned smittepresset i hele landet slik at det blir færre utbrudd alle steder, og raskere gjenåpning i hele Norge, sier Nakstad.

– Det kan føles urettferdig noen steder, særlig der man står midt i utbruddssituasjoner, men faktum er at alle kommuner vil få flere vaksinedoser de neste ukene selv om et tjuetalls kommuner med vedvarende høyt smittepress trolig får en del mer, sier Nakstad.

Listen er ikke klar

Direktør Camilla Stoltenberg i FHI sier det ikke er sikkert at det er de 24 kommunene i Oslo og Viken som vil motta ekstra koronavaksinedoser.

– Listene over kommunene det kan være snakk om å gi tidligere doser til, er ikke endelig fastsatt. Listen er basert på en gjennomgang av hvordan smittetrykket og innleggelser har fordelt seg over tid. Den er laget for noen uker siden. Så har vi tatt hensyn til tiltakstrykket i de ulike kommunene, sier Stoltenberg til NRK.

Stoltenberg sier også at dette ikke forandrer på planen om at alle ned til 18 år vil ha fått første dose i slutten av juli.

Også regjeringen har svart på kritikken torsdag. Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagbladet at de har stor forståelse for at omfordeling av vaksiner vekker reaksjoner.

– Regjeringen ser både fordeler og ulemper ved dette, men vi tror en sterkere omfordeling kan bidra til at hele Norge kan åpne opp raskere, sier han.

(©NTB)