Agder lagmannsrett skal på ny behandle korrupsjonssaken mot en arkitekt og en tidligere byggesaksleder, etter at Høyesterett mente at frifinnelsen ble gjort på feil grunnlag.

Agder lagmannsrett skal på ny behandle korrupsjonssaken mot en arkitekt og en tidligere byggesaksleder, etter at Høyesterett mente at frifinnelsen ble gjort på feil grunnlag.

Foto: Elin Svendsen
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ny rettsrunde i Tjøme-saken i desember

Korrupsjonssaken mot en tidligere byggesaksleder og en arkitekt på Tjøme skal opp til ny behandling i Agder lagmannsrett.

Det er satt av 13 rettsdager til behandlingen av saken som starter 1. desember, melder NRK.

Arkitekten tegnet hus for byggesakslederen uten å ta betalt for det. Samtidig satt byggesakslederen og godkjente hyttesøknader fra arkitekten på Tjøme.

Sivilarkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen ble i Vestfold tingrett i fjor vår dømt til åtte måneders fengsel for grov korrupsjon i Tjøme-saken.

Frifunnet på feil grunnlag

Saken ble anket, og de ble begge frifunnet for dette punktet i Agder lagmannsrett.

Mens Breili ble helt frifunnet, ble Svendsen og en annen byggesaksleder funnet skyldig i tjenestefeil, og dømt til å betale henholdsvis 25.000 og 10.000 kroner.

Men Høyesterett mente i sommer at frifinnelsen ble gjort på feil grunnlag. Dermed må saken opp til ny behandling i lagmannsretten.

Reiser viktige spørsmål

Lagmannsretten pekte på at det var et vennskapelig forhold mellom dem, uavhengig av de rollene de hadde. I tiltalen anførte Økokrim at de mente Breili hadde ytt Svendsen vederlagsfrie arkitekttjenester verdt rundt 50.000 kroner, og at tjenestene er gitt ham i kraft av hans stilling som byggesaksleder.

– Saken reiser viktige og til dels vanskelige spørsmål om forholdet mellom vennetjenester, habilitet og korrupsjon, og det har vært viktig å få saken belyst gjennom offentlig rettergang, uttalte førstestatsadvokat Elisabeth Harbo-Lervik hos Økokrim i en pressemelding da dommen falt i desember i fjor.

(©NTB)