Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, helse- og omsorgsminister Bent Høie og avdelingsdirektør Line Vold i FHI stilte til pressekonferanse om koronasituasjonen fredag 17. september.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, helse- og omsorgsminister Bent Høie og avdelingsdirektør Line Vold i FHI stilte til pressekonferanse om koronasituasjonen fredag 17. september. 

Foto: Ali Zare / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Nedjusterer TISK i kommunene

Regjeringen har besluttet å innføre nedjustert TISK i kommunene fra 27. september.

Det melder Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding fredag.

Når det blir aktuelt å gå over til «En normal hverdag med økt beredskap», vil nedjustert TISK opprettholdes i en overgangsperiode på om lag fire uker.

– Stadig flere er fullvaksinert og smitten ser ut til å flate ut. Det vil likevel være behov for noe testing, isolering, smittesporing og karantene en stund til. Vi innfører derfor nedjustert TISK i kommunene fra 27. september, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.

– Få satt siste stikk

Under en pressekonferanse fredag oppfordret Høie kommunene til å gjøre det de kan for å få unnagjort koronavaksineringen innen uke 40, før influensavaksinen kommer.

4.046.955 personer er vaksinert med første dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 3.539.764 personer har fått andre dose.

75,1 prosent av befolkningen har dermed fått første dose, mens 65,7 prosent av befolkningen er fullvaksinerte.

Færre i karantene

Nedjustert TISK innebærer at færre må gå i karantene og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing. Regjeringen legger opp til at nedjustert TISK videreføres i en overgangsperiode på om lag fire uker når det etter hvert blir aktuelt å gå over til «En normal hverdag med økt beredskap», ifølge pressemeldingen.

2. september ble det kjent at regjeringen planla å innføre en nedjustert TISK-strategi når kommunene var klare for det. 

Fredag morgen møtte helseministeren alle kommuner til en forprat før pressekonferansen. Der ble det blant annet informert om endret TISK-strategi.

Dette er TISK

TISK står for testing, isolasjon, smittesporing og karantene. TISK har vært et sentralt tiltak for å beholde kontrollen på pandemien.

Det er tre nivåer av TISK:

Vanlig TISK innebærer at hvert enkelt tilfelle som oppdages medfører smittesporing av nærkontakter i regi av kommunen, at nærkontakter settes i karantene og oppfordres til å teste seg og at påviste tilfeller går i isolasjon.

Forsterket TISK, som brukes ved kritiske smittesituasjoner, innebærer mer utstrakt testing og mer vektlegging av god gjennomføring av karantene og isolering.

Nedjustert TISK, som innføres 27.09, innebærer økt bruk av selvtester, at færre må gå i karantene og at kommunene driver målrettet smittesporing til kun de mest smitteutsatte.