Regjeringen øker bevilningen til anskaffelse av utleieboliger. Den vil også forenkle plan- og bygningsloven. Alt med den hensikt å gjøre det lettere for kommunene å bosette flyktniner.

Regjeringen øker bevilningen til anskaffelse av utleieboliger. Den vil også forenkle plan- og bygningsloven. Alt med den hensikt å gjøre det lettere for kommunene å bosette flyktniner.

Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mer til utleieboliger for å lette flyktningbosetting

Regjeringen vil øke tilskuddet til utleieboliger med én milliard kroner og forenkle plan- og bygningsloven.

Saken oppdateres

Det er en av satsingene i den budsjettendringen som regjeringen la fram på en pressekonferanse fredag

– Vi gir et kraftig løft i tilskudd til utleieboliger, og øker rammen med én milliard kroner. For å få fortgang i arbeidet, vil vi også øke tilskuddet i hvert boligprosjekt, slik at det dekker 30 prosent av investeringen. Dersom kommunene benytter seg av tilskuddet – som de har gjort tidligere når boligbehovet har vært stort – vil dette bidra til rask fremskaffelse av mange boliger, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Bakgrunnen for tilskuddet er at tilgang på nok boliger er avgjørende for å lykkes med bosetting.

– Tilskudd til utleieboliger er det viktigste virkemiddelet staten har for å støtte kommunene i dette. Regjeringen vil derfor øke rammen for tilskudd til utleieboliger betydelig, heter det i pressemeldingen.

Regjeringen mener det er et stort potensial for at mange boliger kan gjøres tilgjengelig, med en forholdsvis enkel istandsetting. Regjeringen vil derfor midlertidig utvide formålet med tilskudd til utleieboliger.

Raskere prosesser for bosetting

Regjeringen vil også foreslå endringer i plan- og bygningsloven slik at kommunene raskt og effektivt kan ta imot og bosette flyktninger fra Ukraina.

– Jeg har allerede vedtatt en midlertidig forskrift om unntak fra byggesaksbehandling, for å sikre rask etablering av akuttinnkvartering. Jeg kommer også til å utvide forskriften til å omfatte omsorgssentre for enslige mindreårige asylsøkere under 15 år, barnehager, skoler og midlertidig bruksendring av hytte til bolig, sier Gram.

Ifølge departementet er det behov for mer omfattende unntak fra plan- og bygningsloven enn det den midlertidige forskriften gir grunnlag for. Departementet vil derfor fremme forslag om en midlertidig beredskapshjemsmel i plan- og bygningsloven. Den skal gi kommunene større muligheter til å gi unntak fra plan- og bygningsloven. Kommunene vil da blant annet kunne gi unntak fra arealformål eller planbestemmelser.

– Når det ikke er nødvendig med dispensasjon fra plan, vil det være enda enklere å kunne ta i bruk hytter som bolig, sier Gram.

Forslaget vil også åpne for at kommunene kan gi unntak for oppføring av nye boliger, med enklere standard. Dette er boliger som senere vil kunne tas i bruk til for eksempel studentboliger.

Notat om forenklinger

Dette lovforslaget vil inngå i et samlet høringsnotat om forenklinger på flere områder. Notatet skal være klar for en rask høringsrunde om kort tid.

– Da sendes det på høring slik at kommuner får oversikt over hvor vi lemper på reglene, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen fredag.

– Vi kan ikke ha firkantede regler som gjør at vi taper tid, eller som får løsninger som ikke passer til denne situasjonen, sa Støre.

På pressekonferansen la regjeringen fram tiltak på til sammen 14,4 milliarder kroner som skal ruste Norge til å håndtere flyktningstrømmen og styrke Forsvaret.