Sp-leder Liv Signe Navarsete åpnet valgkampen utenfor Stortinget i dag. Foto: Jan Inge Krossli.
Sp-leder Liv Signe Navarsete åpnet valgkampen utenfor Stortinget i dag. Foto: Jan Inge Krossli.
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Mer positiv til stemmerett fra 16 år

Ungdom hun har møtt etter Utøya-massakren, har gjort Sp-leder Liv Signe Navarsete mer positiv til å gi 16-åringer stemmerett.

I den lille grønne lungen rett foran Stortinget åpnet Senterpartiet og partileder Liv Signe Navarsete sin valgkamp i formiddag. Terroranslagene 22. juli preget også Navarsetes tale, hvor hun fastslo at folkestyret har bestått testen.

- Det lokale folkestyret har alltid vært spydspissen i utviklinga av et bredere og dypere folkestyre. Lokaldemokratiet viser vei, sa Navarsete, og trakk fram at 16- og 17-åringer i år får mulighet til å stemme i «et snes» forsøkskommuner.

Reflektert ungdom

Til Kommunal Rapport etter talen forteller Sp-lederen og kommunalministeren at hun har endret syn på stemmerett for 16-åringer etter massakren på Utøya. Sp er i dag imot å senke stemmerettsalderen.

- Jeg har vært ganske skeptisk. Jeg satte i gang forsøket med stemmerett til 16-åringer fordi et flertall i Stortinget vedtok det. Men etter å ha hørt hvor reflekterte ungdommene som var på Utøya uttaler seg, så tenker jeg at de er godt i stand til å gjøre seg opp en mening om hva de vil stemme. Det gjelder også andre 16- og 17-åringer jeg har møtt, senest i forsøkskommunen Re i går. Jeg har ikke tatt noe endelig standpunkt, og vi må se på erfaringene fra forsøket, men jeg er blitt mer positiv. Det kan bety en fornying og en foryngring av lokaldemokratiet, og det tror jeg ikke er så dumt, sier Navarsete.

Roste Oslo

Senterpartiet åpnet valgkampen i en hovedstad hvor mulighetene for å komme inn i bystyret er minimale. Navarsete kritiserte Oslo-makta på flere møter rundt om i landet i fjor, men i dag hyllet hun byens innbyggere.

- Oslo er nå hovedstatden som er kommet oss alle nærmere. Oslo er blitt raushetens hovestad. Og til hovedstaden har tusenvis av mennesker fra hele landet kommet for å vise varme å støtte til folk i denne byen som er blitt så hardt rammet. Vi har kjent sorgen sammen fra Hammerfest til Lindesnes, sa hun.

Navarsete oppfordret til å ta vare på det inkluderende fellesskapet når hverdagen nå kommer tilbake, men understreket også at «det frie og friske ordskiftet skal være kjennetegn på det levende folkestyret».

Hun gjentok sine uttalelser i Kommunal Rapport sist uke, om at hun håper på en dempet rikspolitisk valgkamp i år.

- Det er ikke Siv Jensen som stiller til valg i høst, det er Carl I. Hagen - og 60.000 andre kandidater, la hun til.

Tross svake meningsmålinger, var Sp-lederen optimistisk, og slo fast at målet er å få flere ordførere etter valget enn de 90 partiet har i dag.