Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) avlyser eksamen på videregående skole og i 10. klasse.

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) avlyser eksamen på videregående skole og i 10. klasse.

Foto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Melby: Muntlig eksamen avlyses i hele landet

Muntlig eksamen for 10. trinn og videregående blir avlyst, opplyser kunnskapsminister Guri Melby (V).

Saken oppdateres.

Muntlig eksamen blir avlyst over hele landet, opplyser kunnskapsminister Guri Melby (V).

– Per nå er det flere tusen elever og ganske mange hundre lærere i karantene, og det er grunn til å tro at det vil være situasjonen de nærmeste ukene, sa Melby på et hasteinnkalt pressetreff torsdag formiddag.

Hun sier at Kunnskapsdepartementet ikke kan være sikre på at det vil være mulig å gjennomføre en rettferdig og trygg eksamen for alle elevene.

Flere har den siste tiden tatt til orde for at muntlig eksamen bør avlyses. Mange har pekt på at smittesituasjonen har ført til at mange har mistet mye undervisning, og at man dermed risikerer en urettferdig situasjon for mange.

Tidligere denne uka møtte Melby fylkesordførerne, hvor de ba henne om å avlyse muntlig eksamen i videregående skole. Melby sier at Kunnskapsdepartementet har lyttet til innspillene fra fylkeskommunene.

Melby har forsvart gjennomføringen av muntlig eksamen og sagt at eksamen kun kan avlyses av eventuelle smittevernhensyn – og ikke på grunn av opplæringssituasjonen.

Senest onsdag sa hun at alle elever må forberede seg på at eksamen gjennomføres. Skriftlig eksamen ble avlyst allerede i februar.

– Hva har endret seg siden onsdag?

– Det som har endret seg, er jo at vi har fått alle fakta på bordet. Vi hadde et møte med fylkesordførerne på tirsdag, og de var ganske tydelige på at de ønsket avlysning, svarer Melby på spørsmål fra NTB.

– Jeg oppfordret dem til å gi oss all infoen de om hvor mange elever og lærere som var i karantene i deres fylke, og hvor mange skoler som er på rødt nivå, sier hun.

Melby legger til at alle som skal opp som privatist og som er avhengig av å ta eksamen for å få vitnemål, vil få det.

Lærerstreik

Torsdag morgen ble det også klart at over 7.000 kommunale ansatte, mange av dem lærere, tas ut i streik etter at meklingen ikke førte fram mellom Unio og KS.

Nær 180 skoler over hele landet rammes av streiken, og kun i Bergen er 9.000 elever berørt.

– Streiken gjør selvsagt at det blir enda større usikkerhet rundt muligheten for å forberede og gjennomføre eksamen. Men vår hovedbegrunnelse er smittesituasjonen nå og hva vi forventer de neste ukene, sier statsråden.

Oslo lettet

– Vi skulle gjerne sett at dette kom før, men jeg er utrolig glad og letta over at Melby nå har lyttet til elevene, lærerne, alle oss i fylkene som har ment at muntlig eksamen ikke er til elevenes beste, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen i en e-postkommentar.

– Nå kan de siste ukene av skoleåret brukes til å få en best mulig standpunktvurdering for elevene, tette kunnskapshull og gi en god og trygg avslutning på et tøft skoleår. Det er viktig for å en best mulig overgang til en ny fase, sier hun.

– Skandaløst håndtert

Avlysningen blir møtt med tomler opp fra opposisjonspartiene.

– Endelig er dette uverdige spillet over. Saken har vært helt skandaløst håndtert fra Guri Melby. Regjeringen har verken lyttet til elever eller lærere, eller vært opptatt av kunnskap, sier SV-leder Audun Lysbakken i en uttalelse til NTB.

Også Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson, Torstein Tvedt Solberg, mener at avlysningen er en stor seier etter en lang kamp.

– Dette gir en lenge etterlengtet avklaring for både lærere, elever og foreldre. Hovedfokus nå mot sommeren bør være standpunktkarakterer, slik at flest mulig får vitnemål, sier han.