Klimatilpasninger i Stavanger. Naturbasert løsning for håndtering av overvann.

 Klimatilpasninger i Stavanger. Naturbasert løsning for håndtering av overvann.

Foto: Marie von Krogh
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Lovendring for overvannshåndtering

Regjeringen foreslår endringer i plan- og bygningsloven som skal bidra til tiltak for bedre håndtering av overvann.

Samfunnet blir hvert år utsatt for store skader på grunn av overvann. Våtere og villere vær, sentralisering og fortetting gjør at byer og tettsteder i framtiden kan få enda større problemer med overvann enn i dag.

– Særlig i utbygde områder kan det være dyrt å legge større rør for å transportere bort store mengder nedbør, slik vi gjør i dag. Vi må ta i bruk nye blågrønne løsninger for å være best mulig rusta mot et våtere klima. Regjeringen foreslår derfor endringer i plan- og bygningsloven, som skal bidra til å opparbeide tiltak for bedre håndtering av overvann, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Regjeringen foreslår også at kommunene kan kreve at private gjennomfører tiltak for bedre håndtering av overvann på eiendommer som er utbygde.

Det kan være tyngende for huseiere å gjennomføre tiltak mot overvann på tomta når eiendommen er i bruk. Derfor foreslår regjeringen at tiltak bare kan kreves for utbygde eiendom når det eksisterer et problem med avrenning fra tomten.

Dessuten skal ikke kostnadene være for høye for den som får pålegget.

Forslagene gir også hjemmel til å fastsette i forskrift et nasjonalt nivå for sikkerhet mot overvann, og presiserer plikta til tiltakshaver om å infiltrere og forsinke overvann, i tillegg til å sikre forsvarlig avledning.