Statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie og kultur- og likestillingsminister Abid Raja på pressekonferanse om koronasituasjonen.

Statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie og kultur- og likestillingsminister Abid Raja på pressekonferanse om koronasituasjonen.

Foto: Vidar Ruud / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS: Positivt med lettelser i nasjonale koronatiltak

Fra 12. oktober innføres det flere lettelser i de nasjonale smitteverntiltakene. Det er gode nyheter, mener KS-leder Bjørn Arild Gram.

– Regjeringen har omsider lyttet til kommunenes behov for økt lokal handlefrihet til å vurdere smittevern. Lokale utbrudd bør håndteres med lokale tiltak. Nasjonale, inngripende tiltak kan i verste fall virke mot sin hensikt, sier KS-styrelederen i en pressemelding.

Han trekker også fram at det mange steder i landet er lite smitte, god plass og fullt mulig å ha flere deltakere og forsvarlig smittevern.

– Det vil også kunne lette situasjonen for kultursektoren og gi rom for flere kulturarrangement, sier Gram.

Bedre kontroll

Statsminister Erna Solberg (H) mener at norske kommuner nå har bedre kontroll på testing og smittesporing og letter på flere nasjonale koronarestriksjoner.

På en pressekonferanse onsdag opplyste hun at de nasjonale lettelsene gjelder fra 12. oktober såfremt smittesituasjonen ikke forverres.

Blant tiltakene som lettes på, er den nasjonale skjenkestoppen ved midnatt.

Videre startes det en forsiktig gjenåpning av breddeidretten, og det blir noen unntak i forskriften om enmeterskrav i noen arrangementer. Regjeringen åpner også for at inntil 600 personer kan være til stede samtidig på utendørsarrangementer, fordelt på grupper på inntil 200 personer.

I juni la regjeringen fram en plan for hvordan den skulle gjenåpne Norge kontrollert, men etter sommeren ble åpningen satt på pause. Statsministeren mener at Norge nå er i en annen situasjon og kalte lettelsene en ny fase i koronastrategien.

Ny fase i regjeringens strategi

– Erfaringene våre fra i høst har vist at vi kan beholde kontrollen og slå ned smitteutbrudd lokalt. Derfor mener vi nå at vi kan gå ett steg videre i å endre noen av de nasjonale smitteverntiltakene. Forutsetningen er at kommunene setter i verk strenge tiltak for å få kontroll på smitten, sa Solberg på koronapressekonferansen.

Statsministeren mener at smittesituasjonen i Norge fortsatt er skjør, med flere lokale smitteutbrudd. I Bergen og Indre Østfold kommune har de fått kontroll på sine utbrudd, og nå tar Oslo, Arendal og Øygarden grep for å få kontroll.

Kommunene får tiden fram til 12. oktober på seg til å forberede seg på lettelsene og til å vurdere situasjonen lokalt. I kommuner med økt smitte og lokale utbrudd må kommunen selv vurdere om det er behov for lokal skjenkestopp og om gjenåpningen av breddeidretten bør utsettes.

– Dette er ikke et frislipp, men en ny fase i vår strategi for å beholde kontrollen, understreket statsministeren.

Lokket med lokale lettelser

Solberg ba videre folk som opplever strengere lokale smitteverntiltak enn de nasjonale, om å la seg motivere av at det nå lempes på restriksjonene.

– Til dere som bor i områder med økt smitte, og som fortsatt må vente på de lettelsene vi skal gjøre mot slutten av neste uke, jeg håper at dette vil være en ekstra motivasjon til å slutte opp om smitteverntiltakene som lokale myndigheter har iverksatt, sa Solberg.

Hun ba tiltakstrøtte nordmenn i områder med smitteøkning følge smittevernrådene.

– Sånn at vi får ned smitten og dermed kan lette på tiltakene, også der dere bor, sa hun.

Lokal kunnskap

KS sendte i september et brev sammen med bykommunene Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand til Helse- og omsorgsdepartementet.

Der fortalte kommunene at de var bekymret for at forbudet mot skjenking av alkohol på utesteder etter midnatt virket mot selve hensikten med forbundet, som var å begrense risiko for smittespredning.

- Kommunene kjenner utelivsbransjen, har god dialog med utestedene, vil følge opp med kontroll om at smitterådene faktisk følger, og sanksjonere eventuelle brudd, sier Gram.

(©NTB)