Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram, president i Legeforeningen, Marit Hermansen, og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), under pressekonferansen om Handlingsplan for allmenlegetjenesten mandag.

Styreleder i KS, Bjørn Arild Gram, president i Legeforeningen, Marit Hermansen, og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), under pressekonferansen om Handlingsplan for allmenlegetjenesten mandag.

Foto: KS
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

KS etterlyser avklaring om ansettelser i ny handlingsplan for fastleger

Regjeringen vil styrke allmennlegetjenesten med 1,6 milliarder kroner. KS er glad for det økte tilskuddet, men savner en avklaring om kommunenes sørge-for-ansvar.

I handlingsplanen legger regjeringen opp til å styrke fastlegeordningen med 1,6 milliarder kroner fram til 2024. Målet er å gjøre fastlegeyrket mer attraktivt, å sikre bedre kvalitet og å legge til rette for en riktigere riktig arbeidsdeling mellom leger og annet helsepersonell på kontoret.

– Vi skal sørge for at det blir flere fastleger, at de får kortere pasientlister og at de får mer forutsigbare arbeidsdager, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Mandag ettermiddag la han fram regjeringens nye handlingsplan for allmennlegetjenesten.

Lokale behov

KS er positiv til det økte tilskuddet da dette kan hindre at kommunenes subsidiering av ordningen, fortsetter å øke. 

Samtidig er KS tydelig skuffet over at handlingsplanen ikke inneholder noen avklaring på om kommunens sørge-for-ansvar også innebærer myndighet til fritt å endre fra avtalebaserte legetjenester til ansettelser, der hvor det ikke er mulig å skaffe nye leger ved salg av eksisterende praksis.

– For å sikre et helhetlig helsetilbud må kommunen ha nok handlingsrom til å organisere helse- og omsorgstjenestene ut fra lokale behov. Denne tydeliggjøringen har vi ikke fått. Den er heller ikke omtalt i handlingsplanen, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram, i en pressemelding.

Vil forenkle takstsystemet

KS mener det er behov for en diskusjon om takstsystemet, og hvilke mål som skal oppnås.

– Regjeringen varsler i planen at det skal foretas en gjennomgang av takstsystemet. Vi mener det er behov for en gjennomgang med mål om å forenkle systemet. Søkelyset må rettes mot hvordan man kan bidra til å rette opp der hvor innsatsen i dag ikke er god nok, for eksempel når det gjelder forebygging og bedre oppfølging av pasienter med sammensatte og omfattende behov, sier Gram.

Mangler diskusjon om legevakt

KS mener det også burde vært rom for å diskutere utfordringene knyttet til legevakttjenesten i arbeidet med handlingsplanen. Regjeringen har i stedet valgt å nedsette en ekspertgruppe.

– Vi forutsetter at ekspertgruppen får en solid representasjon fra kommunesektoren, som er eksperter på de organisatoriske og økonomiske utfordringene knyttet til legevakt, sier Gram.

KS har deltatt i arbeidet gjennom trepartssamarbeidet, og gjennom vurderingsgrunnlag og evalueringsgrunnlag for planen.

Fakta

Her er noen av tiltakene regjeringen foreslår i den nye handlingsplanen for allmennlegetjenesten fram til 2024.

* Grunntilskudd i to år for dem som begynner som fastleger og skal bygge opp sin praksis.

* Knekkpunkt som gir bedre finansiering for de første 1.000 pasientene for eksisterende praksiser.

* Øke antall avtaler for spesialisering i allmennmedisin og øke veiledningen

* Avlaste fastlegene for oppgaver

* Innføre en ordning med introduksjonsavtaler

* Bedre kvaliteten på legetjenester til brukere med omfattende behov

* Styrke Sykehjelps- og pensjonsordningen for leger (SOP)

* Utvikle kvalitetssystem i allmennlegetjenesten

* Gi flere leger mulighet for lederutdanning

* Legge til rette for en mer teambasert tjeneste

* Legge til rette for nye arbeidsverktøy og øke bruken av e-konsultasjon