Områdedirektør for organisasjonsutvikling og økonomi i KS, Lars Owe Kristiansen, velger å være optimistisk selv om KS opplever tap i inntekter som følge av koronaepidemien.

Foto: Johnny Syversen, KS

KS dropper utbytte fra fire av fem datterselskap

Koronaepidemien fører til inntektstap for KS.

Den økonomiske situasjonen ble redegjort for på første møte i det nye hovedstyret i forrige uke. Dermed kom økonomirapporteringen litt tidligere enn det som ellers er normalt, selv om 1. kvartal også skal rapporteres på vanlig måte senere.

– Grunnen til at vi satte det på dagsordenen, er den spesielle situasjonen vi når er i, og at det var det nye hovedstyrets første møte, sier områdedirektør for organisasjonsutvikling og økonomi i KS, Lars Owe Kristiansen.

Taper i finansmarkedet

Cirka 70 prosent av KS’ inntekter er medlemskontingent, mens 30 prosent er annen type inntekt. Hovedinntektene er sikret, men KS taper i finansmarkedet hvor egenkapitalen er investert. Den negative avkastningen på rapporteringstidspunktet i forrige uke var på over 40 millioner kroner.

– Per nå har vi solid nok egenkapital. Vi lytter til våre finansrådgivere og sitter stille i båten, sier Kristiansen.

Selv om KS opplever inntektstap, så spares det også penger.

– Vi reiser for eksempel mindre, noe som gir færre utgifter til hotell og transport.

Permitteringer i datterselskap

KS har fem datterselskaper: Kommunenes Hus, Kommunal Rapport, KS Agenda, KF og KS-Konsulent. 

Kommunal Rapport har tidligere skrevet om KS Agenda som permitterer 16 ansatte fra 1. april grunnet den økonomiske situasjonen som følge av koronaepidemien. KS-Konsulent har også færre oppdrag, og dermed færre inntekter, mens KF fortsatt holder koken.

De vanskelige tidene gjør at KS avstår fra å ta ut utbytte fra fire av de fem datterselskapene.

– Vi vil ta ut utbytte fra KF. Det er fordi KF selv sier at de klarer seg, sier Kristiansen.

Han legger til at KS vil sikre lån som vil gi selskapene likviditet gjennom krisen.

Har trua

Ifølge områdedirektøren er det ingen planer om permitteringer på nåværende tidspunkt. Organisasjonen har få syke og de aller fleste jobber fra hjemmekontor.

– Dette er nåsituasjonen, men vi vet jo ikke hvor lenge dette vil vare. Vi har likevel tro på at vi skal klare å dra oss gjennom dette, sier Kristiansen.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.