Både ordfører Grete Sjøli (Ap) (t.h.) og varaordfører Vivian Wahl (Sp) i Nes kommune er smittet at koronaviruset. De er nå i isolasjon. Arkivfoto: Thomas Frigård

Både ordfører Grete Sjøli (Ap) (t.h.) og varaordfører Vivian Wahl (Sp) i Nes kommune er smittet at koronaviruset. De er nå i isolasjon. Arkivfoto: Thomas Frigård

Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Koronaviruset har satt både ordfører og varaordfører ut av spill

Den politiske ledelsen i Nes kommune er satt i isolasjon. Først ble ordfører Grete Sjøli (Ap) smittet av koronaviruset, og nå har varaordføreren også testet positivt.

– For å holde den politiske ledelsen oppegående har jeg vært utrolig forsiktig. Jeg har kun vært et par ganger i butikken og noen få møter med krisestaben på rådhuset. I disse møtene har vi hatt en avstand på tre meter, sier varaordfører Vivian Wahl (Sp) i Nes kommune.

Valgte setteordfører

Ordfører Grete Sjøli testet i forrige uke positivt på koronavirus, og hun er i isolasjon i minst tre uker. I går ble det kjent at også varaordfører Vivian Wahl (Sp) nå er syk med koronasmitte. Det var lokalavisa Raumnes som først meldte om dette. Den politiske ledelsen i kommunen er med dette satt ut av spill, og krisestaben har nå gått i karantene. Formannskapet valgte tirsdag en setteordfører og settevaraordfører, og disse trer umiddelbart trer inn i disse rollene.

– Situasjonen er litt spesiell i Nes nå, men vi skal sørge for å opprettholde de politiske funksjonene til ordføreren er tilbake, sier nyvalgt setteordfører Erlend Helle (Ap).

Ba om å bli testet

KS uttaler til Kommunal Rapport at de ikke har noen oversikt over hvilke ordførere eller varaordførere som er smittet av pandemien, men så langt er det ikke kjent at noen andre kommuner har både ordfører og varaordfører satt ut av spill grunnet koronaviruset. Wahl merket i forrige uke at hun var litt forkjølet og rusten i stemmen, siden symptomene ikke ga seg, og ordføreren hadde testet positiv, ba varaordføreren om en test.

– Beredskap handler om operativ ledelse, og for å være sikker ba jeg om å bli testet, men det er ikke ordføreren som har smittet meg. Jeg har ikke sett Grete på flere uker, sier Wahl.

Er i risikogruppen

Ordfører Grete Sjøli kom hjem fra et besøk i India 11. mars, og dagen etter måtte hun i karantene. Etter noen dager opplevde hun at hun ble forkjølet. Siden hun har lungesykdommen sarkoidose er hun i risikogruppen for koronaviruset. Da hun ikke ble bedre av forkjølelsen kontaktet hun sin fastlege. Koronatesten hun tok var positiv

– Jeg hadde på ingen måte mistanke om at jeg var smittet, men testet meg etter anbefaling fra fastlegen. Det er umulig å si hvor jeg ble smittet, det kan være i India, det kan være på flyplassen i Doha, eller det kan være på Gardermoen, sier Sjøli.

Kraftig forkjølelse

Hun gått i isolasjon i samboerens hytte i hjemkommunen. Ordføreren skal være isolert i tre til fire uker, og hun skal være symptomfri i en uke før hun kan bevege seg ut. Sykdomsforløpet beskriver Sjøli som en kraftig og langvarig forkjølelse.

– Jeg er veldig sliten og tappet for energi, og jeg hoster kraftig. Veldig annerledes enn en kraftig forkjølelse eller influensa er det ikke for meg, så jeg skal ikke klage. Det er forferdelig å tenke på dem som er hardt rammet, sier Sjøli.

– Hold dere hjemme

Varaordføreren beskriver også et mildt sykdomsforløp uten feber og uten hoste, men med forkjølelse, og hodepine på kveldstid. Både ordføreren og varaordføreren håper på å være tilbake i sine verv etter påske. De har en klar appell til innbyggerne.

– I mitt tilfelle viser hvor lett man kan bli smittet, og folk må ta situasjonen alvorlig. De må holde seg hjemme, og følge myndighetenes anbefalinger, sier Wahl.