Steinar Barstad ved Senter for omsorgsforskning spør seg om årsakene til den høy smittespredningen ved svenske eldrehjem også kan ha sammenheng med bygningsmessig størrelse og standard.
Steinar Barstad ved Senter for omsorgsforskning spør seg om årsakene til den høy smittespredningen ved svenske eldrehjem også kan ha sammenheng med bygningsmessig størrelse og standard.Foto: Morten Sangvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Koronapandemien: – Må finne nye måter å bygge sykehjem på

Steinar Barstad ved Senter for omsorgsforskning mener vi må lære av koronapandemien, og bygge sykehjem som hindrer smittespredning.

– Vi må finne nye måter å bygge sykehjem på, slik at de mer effektivt hindrer smittespredning. Gamle, smittsomme sykehjemsbygg må saneres og erstattes med nye, moderne og mer smittesikre bygg, sier Steinar Barstad ved Senter for omsorgsforskning i denne ukas utgave av Kommunal Rapport.

Han mener koronapandemien har vist at smittevern også er avhengige av arkitektur og bygg, og de konsekvensene fysiske rammebetingelser har for organisering og drift.

– Det står det ingenting om i forskrift om smittevern i helsetjenesten, sier Barstad.

Han skrev nylig artikkelen «Smittsomme sykehjem» i Tidsskrift for omsorgsforskning (ekstern lenke).

Åpnet tilsyn i Bergen

Ved Metodisthjemmet i Bergen døde 18 beboere etter å ha blitt smittet av det dødelige viruset tidligere i år, noe som førte til at Fylkesmannen i Vestland åpnet tilsyn med sykehjemmet.

I tilsynsrapporten kommer det fram at trange korridorer, små fellesareal og felles utstyrsrom gjorde det vanskelig for personalet å hindre viruset fra å spre seg. Flere av beboerne som døde, delte bad og toalett med naborommet.

Fylkesmannen konkluderte med at Metodisthjemmet ikke hadde håndtert situasjonen i strid med kravene til forsvarlig virksomhet, men at forbedringspunktene i størst grad handlet om bygningsmessige forhold.

Gamle bygninger

Totalt 60 prosent av alle koronarelaterte dødsfall i Norge har skjedd på sykehjem.

En kartlegging Kommunal Rapport har gjort, viser at dødsfallene har skjedd på minst 37 ulike sykehjem. Kommunal Rapport har funnet ut når 31 av disse ble bygget.

Gjennomgangen viser at ti av sykehjemmene ble bygget før 1980, mens ni ble oppført i perioden 1980–1990.

Ti er bygget i perioden 2000–2020. Fire av disse er oppført før 2005, mens to er bygget i løpet av de siste fem årene. Flere av de 31 sykehjemmene har blitt påbygd og oppgradert gjennom årenes løp.

– Det er grunn til å tro at mange sykehjemsbygg kan ha en arkitektur og bygningsmasse som er dårlig forberedt på en pandemi, sier Barstad.

Allerede i 2018 etterlyste Folkehelseinstituttet (FHI) og en arbeidsgruppe bestående av kommuneoverleger og smittevernoverleger, en nasjonal byggveileder for smittevern i kommunale helseinstitusjoner. I dag finnes det en slik veileder kun for sykehus.

– Behov for kunnskap

Barstad mener uansett at før man går i gang med å lage nasjonale byggveiledere, bør det hentes inn kunnskap og erfaringer fra koronaperioden.

– Arkitekter, planleggere og entreprenører bør sette seg sammen med Husbanken og fagmiljøene i helse- og omsorgstjenesten for å finne nye måter å bygge sykehjem og omsorgsboliganlegg på, sier Barstad.

Les mer om saken i e-avisutgaven av ukeavisen Kommunal Rapport.