Flere kommuner har lokale bestemmelser som kan begrense etableringen av dagligvarebutikker, mener Konkurransetilsynet.

Flere kommuner har lokale bestemmelser som kan begrense etableringen av dagligvarebutikker, mener Konkurransetilsynet.

Foto: Heiko Junge / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Konkurransetilsynet ber kommuner ta konkurransehensyn

Konkurransetilsynet har sendt påpekning til en rekke kommuner, der de oppfordres til å fjerne regelverk som kan hindre konkurransen i dagligvaremarkedet.

Kommunene Bærum, Kongsberg, Tromsø, Bodø, Sandnes og Sola, samt fylkeskommunene Rogaland og Vestland, har i dag lokale bestemmelser som kan begrense etableringen av dagligvarebutikker, skriver Konkurransetilsynet på sine nettsider.

Blant annet har flere av kommunene forbud mot nyetablering av dagligvarevirksomhet innenfor enkelte byområder og/eller en bestemt avstand mellom dagligvarebutikker.

Tilsynet har tidligere sendt lignende påpekninger til kommunene Stavanger, Skien og Tønsberg.

– Konkurransetilsynet har forståelse for at kommunene og fylkeskommunene må ivareta mange ulike hensyn i arealplanleggingen. Ved å sende disse påpekningene oppfordrer vi imidlertid kommunene til å fremme konkurransen og bidra til at det blir flere valgmuligheter for dagligvarekundene, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

Kommunene har frist til 6. september med å svare Konkurransetilsynet. Tilsynet har ikke mulighet til å tvinge kommunene og fylkeskommunene til å endre praksis.

(©NTB)