Kommunelegen i Sunnfjord er kritisk til helsedirektørens uttalelser om en kritisk bemanningssituasjon i kommunene.

Kommunelegen i Sunnfjord er kritisk til helsedirektørens uttalelser om en kritisk bemanningssituasjon i kommunene.

Foto: Berit Roald / NTB

Kommuneoverlege kritisk til undersøkelse om helsepersonell

Kommuneoverlege Øystein Furnes i Sunnfjord er kritisk til at helsedirektøren brukte mangel på personell i kommunehelsetjenesten som argument for koronatiltak.

– Det blir en utfordring når man sier at man trenger videre tiltak for å beskytte kommunehelsetjenesten, når det er tiltakene som faktisk er belastende, sier Furnes til VG.

Helsedirektoratet ved direktør Bjørn Guldvog brukte en undersøkelse om tilgang på helsepersonell i kommunene som argument for å ha tilstrekkelige nasjonale tiltak.

Det synes Furnes er overraskende. Sunnfjord kommune rapporterte at situasjonen var god, men Furnes peker på at mange kommuner over tid har hatt utfordringer med å skaffe nok folk, og at fastlegeordningen er under stort press.

– Men det har ikke noe med pandemien å gjøre, sier Furnes, som mener at undersøkelsen ikke gir grunnlag for å si at det er nødvendig med tiltak.

VG har spurt assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad om han mener undersøkelsen gir et godt nok bilde av belastningen i kommunehelsetjenesten, som følge av pandemien.

– Den ukentlige rapporteringen fra kommunene via statsforvalterne inngår som et viktig grunnlag for Helsedirektoratets situasjonsforståelse, men den suppleres og korrigeres alltid av annen rapportering, møtevirksomhet og datainnsamling, sier Nakstad.

Ingen av de fem kommunene som forrige uke meldte om kritisk bemanningssituasjon i forbindelse med pandemien, har det samme problemet denne uken.

Helseminister Ingvild Kjerkol sa til VG forrige uke at 172 kommuner hadde rapportert til Helsedirektoratet at tilgangen på personell og kritisk kompetanse er utfordrende eller kritisk.

Ifølge VG , som har bedt om innsyn i oversikten, viser det seg at det kun var fem kommuner som hadde varslet om «kritisk» mangel: Moss, Øygarden, Sør-Varanger, Alver og Ullensaker.

Samtlige sier nå at situasjonen har bedret seg.

Presset på helsetjenestene i kommunene kan være med på å avgjøre tiltakene i Norge etter 14. januar.

(©NTB)