Rådmann Wictor Juul (t.h.) og ordfører Bjørn Laugaland (Sp) i Hjelmeland kommune er godt fornøyd med brannbilkjøpet.

Rådmann Wictor Juul (t.h.) og ordfører Bjørn Laugaland (Sp) i Hjelmeland kommune er godt fornøyd med brannbilkjøpet.

Foto: Hjelmeland kommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kjøpte billigere brannbil – mer penger til lokalt næringsliv

Den nye brannbilen i Hjelmeland ble langt billigere enn kommunen hadde sett for seg. Nå skal pengene som er til overs, brukes på tiltakspakke til det lokale næringslivet. 

I utgangspunktet hadde Hjelmeland kommunestyre satt av 6 millioner kroner til ny, sårt tiltrengt brannbil. Denne uka informerte imidlertid rådmannen formannskapet om at det er inngått avtale om kjøp av ny brannbil til 3,7 millioner kroner. Brannbilen er rimeligere fordi det er en demonstrasjonsbil.

Det skriver lokalavisa Strandbuen, som først omtalte saken.

– Næringslivet trenger oppdrag

I det samme formannskapsmøtet foreslo derfor rådmannen at de 2,3 ubrukte millionene på investeringsbudsjettet skal brukes som tiltakspakke i det lokale næringslivet, noe et enstemmig formannskap sluttet seg til.

– Det er ikke den store summen, men vi vet hvordan det lokale næringslivet sliter i disse tider. Kommunen har uløste oppgaver og næringslivet trenger oppdrag, sier rådmann Wictor Juul til Kommunal Rapport.

I første omgang ser han for seg enkle oppgraderingstiltak på skolene.

– Ikke alt er up-to-date. Det er blant annet behov for maling av himlinger, sier Juul.

Han vil legge fram en prioriteringsliste for kommunestyret i april.

Vil holde folk i arbeid

Hjelmeland er langt fra alene om å planlegge kommunale tiltakspakker til lokalt næringsliv.

I Gjøvik vedtok kommunestyret torsdag kveld å framskynde en rekke investerings- og vedlikeholdsprosjekter.

– Vi må gjøre vårt for å holde flest mulig i jobb samtidig som vi prøver å lette byrdene overfor dem som nå vil stå uten arbeid. Vårt mål med tiltakspakken er å holde folk i arbeid, begrense ulempene for våre innbyggere og fortsatt legge til rette for flere arbeidsplasser i Gjøvik, sier ordfører Torvild Sveen til kommunens nettside.

Blant tiltakene er:

  • Dobling av investeringsprosjekter på kommunale veier med 16 millioner kroner til 32 millioner kroner i 2020.
  • Ekstra vedlikeholdsinnsats på bygninger for 5 millioner kroner.
  • Forsering av byutviklingsinvesteringer for 10millioner kroner.
Ordfører Torvild Sveen (Sp) i Gjøvik la nylig fram en lokal krisepakke verdt 120 millioner kroner.

Ordfører Torvild Sveen (Sp) i Gjøvik la nylig fram en lokal krisepakke verdt 120 millioner kroner.

Foto: Gjøvik kommune

– Felles for disse prosjektene er at vi også ser på å kunne dele tiltakene opp i mindre anbud for å bedre situasjonen også for mindre entreprenører. For beløp mellom 500.000 og 6.000.000 kan det gjennomføres minikonkurranser med de samme leverandørene, sier Sveen.

I tillegg vil Gjøvik fjerne skjenkegebyr og sette ned eiendomsskatten for huseiere som kan dokumentere at de mister sine leieinntekter, eller på annet vis blir urimelig rammet av eiendomsskatten som følge av koronasituasjonen.

Flere tiltakspakker under planlegging

I Steinkjer er det planlagt investeringer for cirka 791 millioner kroner i 2020. Kommunen skriver på sine nettsider at 72 millioner kroner av dette ble rebudsjettert fra 2019 i forrige formannskapsmøte. Disse pengene vil i stor grad tilfalle det lokale næringslivet, ifølge kommunen.

Steinkjer skal også betale regninger i god tid. I tillegg oppfordres både næringsliv og privatpersoner om å ta kontakt dersom de har behov for betalingsutsettelse i forbindelse med kommunale regninger som har forfalt eller forfaller i nær framtid.

Ringerike kommune setter av 1 million kroner til å hjelpe lokale bedrifter, mens i Ørland har administrasjonen startet arbeidet med en mulig tiltakspakke for det lokale næringslivet.

Også Levanger ser på ulike muligheter, som å doble investeringsbudsjettet, sette alkoholavgiften på vent og sysselsette bedrifter til vedlikehold av kommunale bygg.