19990608. Nordkapp på Magerøy. Globusen på Nordkapp-platået. Foto:Tore Sannum SCANPIX
19990608. Nordkapp på Magerøy. Globusen på Nordkapp-platået. Foto:Tore Sannum SCANPIXNTB

Hotell kan ikke ta betalt for parkering på Nordkapp

Hotellkjeden Scandic kan ikke kreve parkeringsavgift fra besøkende på Nordkapp-platået, uten tillatelse fra kommunen. Det har Hålogaland lagmannsrett bestemt.

I tillegg stadfester dommen at hele Nordkapp-platået, inkludert området ved globusen er utmark, i tråd med friluftsloven.

– Dette er en prinsipielt viktig dom, og en seier for friluftslivet og allemannsretten. Ingen skal kunne tjene penger på folks tilgang til naturen vår, sier Knut J. Herland, styreleder i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

Nordkapp-ordfører Trudy Engen sier til avisen Sagat at hun er fornøyd og lettet over dommen. – Dommen bekrefter at Nordkapplatået er utmark, at parkeringsavgifter krever kommunalt løyve etter friluftslovens § 14 og at Nordkapp kommune gjorde et gyldig vedtak 16. desember 2021, sier Engen.

Scandic har ment at det populære turistmålet er et næringsområde, som ikke omfattes av friluftsloven.

Saken har pågått i flere år, og det er ikke sikkert at siste ord er sagt, da Scandic kan anke til Høyesterett.

Hotellkjedens advokat Ole Christian Borge sier til NRK at han ikke har fått snakket med sin klient ennå, og at Scandic foreløpig ikke har noen kommentar til saken.

Dosent ved Det arktiske universitetet i Tromsø, Krister Albert Ellingsen, mener dommen kan skremme investorer fra å satse på turisme i Finnmark. – Alle som driver forretninger ønsker avkastning, og det er dette det handler om. Hvis man vil at det skal investeres i reiselivet i Finnmark, må man kunne gi potensielle investorer og allerede etablerte investorer forutsigbarhet, sier han til Finnmarksposten.

(©NTB)