Pressekonferanse om koronasituasjonen Oslo 20200807. Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen.
Pressekonferanse om koronasituasjonen Oslo 20200807. Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Høie: Det må være trygt for barnehageassistenter og sykepleierne i kollektivtransporten

Helseminister Bent Høie (H) ber arbeidsgivere legge til rette for at antallet reisende i kollektivtransporten kan halveres i rushtiden. Virke reagerer.

– Det kommer til å bli trangere på kollektivtransporten. Vi er nødt til å redusere antall reisende i rushtiden der det er trangt, sier Høie.

Regjeringen oppfordrer alle som har mulighet, til å gå eller sykle til jobb eller skole. Han vil også at så mange som mulig bruker hjemmekontor.

– Sammen må vi sørge for at det blir trygt for dem som må ta buss og bane i rushtiden. Det må være trygt for barnehageassistenten som må være på jobb når ungene kommer, og for sykepleieren som skal hjem etter dagvakten.

– Vi oppfordrer arbeidsgivere til å legge til rette for at halvparten så mange bruker kollektivtransporten som vanlig i rushtiden, sier statsråden.

Handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, Virke, mener det blir for enkelt å legge ansvaret over på arbeidsgivere og etterlyser klarere råd.

– Det blir for enkelt å legge hele ansvaret for å unngå trengsel på virksomhetene og de ansatte. Arbeidsgiverne skal ta sin del av ansvaret, men uten tiltak som gir større kapasitet på kollektivtransporten, kan vi få kaotiske tilstander i ukene som kommer, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Virke forventet at regjeringen skulle komme med tydelige råd om reiser med offentlig transport, før samfunnet starter opp for fullt igjen neste uke. Det har de ikke fått og sier de er skuffet over manglende avklaring.

– Myndighetene må sørge for at kollektivtilbudet har god nok kapasitet og vurdere ekstratiltak som gjør reisene trygge, sier Horneland Kristensen.

(©NTB)