Helsedirektoratet anbefaler lokale munnbindpåbud hvis smittesituasjonen krever det. Her er det byrådsleder Raymond Johansen som tar på seg munnbind under et besøk på teststasjonen utenfor Aker legevakt i Oslo.
Helsedirektoratet anbefaler lokale munnbindpåbud hvis smittesituasjonen krever det. Her er det byrådsleder Raymond Johansen som tar på seg munnbind under et besøk på teststasjonen utenfor Aker legevakt i Oslo.Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Helsedirektoratet: Dette forventes av kommunene når Norge åpner mer

Når det lettes på nasjonale koronatiltakene 12. oktober, forventer Helsedirektoratet at kommunene skjerper kontroll med alle arrangementer og setter inn lokale tiltak ved utbrudd.

Det går fram av et brev som direktoratet fredag sendte fylkesmennene. Tittelen på brevet er «Nasjonale forventninger til kommunenes håndtering ved covid-19». Det er fylkesmennene som skal følge opp forventningene i sin kontakt med kommunene.

I brevet understrekes det blant annet at kommunene har kontrollansvar for alle arrangementer, det oppfordres til frivillig registrering av kontaktinformasjon av gjester på serveringssteder og kommunene bes ha skjerpet oppmerksomhet om råd om å ikke gå på jobb eller skole med koronasymptomer.

– Når det fra 12. oktober lettes på de nasjonale tiltakene, er det viktig at kommunene er forberedt på å sette inn lokale tiltak dersom det kommer lokale utbrudd, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie.
Fagdirektør i Helsedirektoratet Svein Lie.Foto: Terje Pedersen / NTB

I brevet heter det at lokale smitteverntiltakene må være basert på den lokale smittesituasjonen og tilfredsstille kravene i smittevernloven. Men hvis ikke kommuner eller en region med høyt smittepress iverksetter nødvendige tiltak, vil regjeringen om nødvendig vedta tiltak for enkelte deler av landet. Det vil skje på bakgrunn av råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet

Les også:Raymond har rett

De nasjonale forventningene til kommunenes håndtering av covid-19-pandemien er:

  • Kommunene har et kontrollansvar for alle arrangementer, både de med og uten skjenkebevilling. Det er avgjørende at kommunene øker kontrollaktiviteten sin mot arrangementer og at disse overholder smittevernreglene.
  • Det oppfordres til frivillig registrering av kontaktinformasjon på gjester på serveringssteder. Den nasjonale skjenkestoppen oppheves fra midnatt natt til tirsdag 13. oktober. Kommunene oppfordres da til å vurdere behovet for lokale tiltak med begrensninger i utøvelse av skjenkebevilling dersom den lokale smittesituasjonen tilsier det. Fra samme tidspunkt må serveringssteder med skjenkebevilling holde oversikt over hvem som er til stede.
  • Kommunene bes ha skjerpet oppmerksomhet om råd om å ikke gå på jobb/skole med symptomer.

I brevet lister Helsedirektoratet også opp aktuelle tiltak ved lokale smitteutbrudd, som blant annet:

  • Økt oppmerksomhet på å beskytte sårbare grupper.
  • Forsterket oppfordring om hjemmekontor.
  • Oppfordring om å unngå kollektivtransport, hvis mulig.
  • Anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde avstand, som for eksempel kollektivtrafikk i rushtid.
  • Redusere antallet på offentlige og private arrangementer til henholdsvis 50 og fem til ti.
  • I kommuner der det er relevant vurdere å gjøre all undervisning på universiteter og høyskoler digital slik at det blir minst mulig fysisk oppmøte.
  • Tillatt åpningstid i restauranter, på barer og kafeer begrenses midlertidig til for eksempel kl. 24. Full stenging kan også vurderes som midlertidig tiltak.

Tiltakene blir innarbeidet i håndboken for overvåking, vurdering og håndtering av covid-19 i kommunene.

De statlige helsemyndighetene lover også jevnlige webinarer og deling av erfaringer og kunnskap.

(©NTB)