Kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker kommune arbeider døgnet rundt for å hindre import av koronasmitte til Norge. Foto: Thomas Frigård

Kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker kommune arbeider døgnet rundt for å hindre import av koronasmitte til Norge. Foto: Thomas Frigård

Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Han jobber døgnet rundt for å hindre import av koronasmitte til Norge

Kommuneoverlegen i hovedflyplass-kommunen Ullensaker har i disse dager en formidabel oppgave. Han skal hindre import av smitte til Norge.

– Vi har et helt spesielt ansvar, og det har medført hardt arbeid og samhandling. Jeg må berømme mine ledere og kolleger for en vanvittig dugnad de siste ukene, sier kommuneoverlege Lars Meyer-Myklestad i Ullensaker kommune.

Jobber 20 timer om dagen

Som vertskommune for landets hovedflyplass har kommuneoverlegen i Ullensaker ansvaret for kommunens 39.000 innbyggere, men han har også ansvaret for smittevernarbeidet for opp til 100.000 daglig reisende på Oslos Lufthavn (OSL). Dette ansvaret har de siste ukene medført arbeidsdager med opp til 20 timer i døgnet.

– Oslo Lufthavn er det viktigste kontaktpunktet mellom Norge og resten av verden, og for oss har de siste ukene har vært en formidabel dugnad for å hindre import av smitte inn i landet, sier Meyer-Myklestad.

Utviklet seg lynraskt

Hovedkildene til import av viruset til Norge har vist seg å være skiturister som har vært i Nord-Italia eller Tirol i Østerrike, og etter at koronaviruset ble påvist i Norge har ting skjedd i et voldsomt tempo.

– Det har utviklet seg i et rasende tempo fra dag til dag, og vi har tydelig sett viktigheten av å ha gode rutiner. Ikke minst har vi høstet fruktene av de årlige øvelsene vi har hatt på flyplassen sammen med en rekke andre aktører, sier kommuneoverlegen.

Viktige øvelser

Etter den store tsunami-katastrofen i 2004 så Ullensaker at de hadde et spesielt ansvar for de reisende på hovedflyplassen. Sammen med politiet, grensemyndigheter, Avinor, AMK, og den såkalte CBRNE-avdelingen ved Universitetssykehuset i Oslo, har kommunen de siste årene hatt jevnlige øvelser på mottak av fly med alvorlig smitte om bord.

– Disse øvelsene har gitt oss et grunnlag, og for oss startet det hele med at vi tok imot et fly fra Nord-Italia med mulig koronasmitte om bord. Deretter har det bare gått slag i slag, sier Meyer-Myklestad.

Har etablert et helseteam

I løpet av ett døgn klarte kommunen å få på plass et eget hotell for passasjerer som måtte sendes i karantene, i løpet av ni timer opprettet LHL-sykehuset en egen avdeling for reisende som måtte i isolasjon, legevakta ble oppbemannet, og det ble opprettet et eget helseteam i mottakshallen på flyplassen. Helsepersonellet har fått en helt ny og ukjent hverdag, og de har hatt hendene fulle siden forrige torsdag.

– Torsdag kveld i forrige uke var pågangen av passasjerer enormt stor. Det var uavklart hva vi kunne gjøre, og turistene hadde ikke fått noen informasjon. Det var en veldig hektisk start, sier leder av etableringsteamet, Lieneke de Laat, i Ullensaker kommune.

Agnete Olsen (t.v) og Lieneke De Laat arbeider i helseteamet til Ullensaker på Olso Lufthavn. Foto: Ullensaker kommune

Agnete Olsen (t.v) og Lieneke De Laat arbeider i helseteamet til Ullensaker på Olso Lufthavn. Foto: Ullensaker kommune

Foto: Ullensaker kommune

Sendt fem til sykehus

Hun er en av et team på seks helsearbeidere som går i tre skifts turnus for å sørge for døgnkontinuerlig helsevakt på flyplassen. Helsevaktens oppgave er å informere de reisende, være tilgjengelig for spørsmål og hjelpe dem videre med eventuelle utfordringer. 

På denne måten skal de bidra til å redusere smittefaren. De som er syke, blir sendt videre til sykehus.

– Den første helga ankom det en del personer som var syke, og disse sendte vi videre til testing og isolasjon på LHL-sykehuset. Andre som viser milde symptomer, sender vi videre til karantene i sine hjem eller til karantene-hotellet vi har etablert på flyplassen, sier de Laat

Helseteamet deler ut munnbind og hansker til de som viser symptomer, men de kan ikke hjelpe til med å teste om folk er smittet.

– Mange av de reisende er engstelige og redde, og ber om å bli testet. Men det er klare regler for å bli testet, man må være syk, sier de Laat.

Godt samarbeid

Den første helgen hadde kommunen over 200 reisende i karantenehotellet. Av totalt 60 isolasjonsplasser på LHL-sykehuse, har 15 av disse i skrivende stund blitt tatt i bruk. Den store pågangen førte til at kommunen ba om hjelp fra Heimevernet.

– Med mange tusen reisende hver dag har arbeidet vært krevende, og vi har gjort forbedringer hver eneste dag. For å sørge for tilstrekkelig informasjon, ba vi om å få koble inn Heimevernet. Dette samarbeidet har vært effektivt og fungert veldig godt, sier Meyer-Myklestad.

Kontrollerer ikke fysisk

Kritiske røster har gitt uttrykk for at kontrollen med de reisende på OSL har vært mangelfull, og at mange ikke har mottatt nødvendig informasjon. 

Kommuneoverlegen minner om at nasjonale myndigheter har bestemt at man ikke skal gjennomføre såkalt «entrance screening», der alle som kommer inn i landet blir fysisk stoppet og kontrollert.

– Det betyr at den virksomheten vi driver på OSL er informasjonsarbeid, avhengig av de reisendes frivillighet til å bidra, og helsearbeid med å sortere ut de syke til isolasjon og sikre at karantenekravene blir etterkommet. Det legges ikke opp til at alle skal kontrolleres og ha en personlig oppfølging, sier Meyer-Myklestad.

Lært mye undervegs

Å bygge opp et tilstrekkelig smittevernsapparat har vært en betydelig jobb, men kommuneoverlegen er alt i alt godt fornøyd med hvordan kommunen har taklet ansvaret.

– Det har vært meget utfordrende å rigge et så stort apparat på så kort tid, men jeg mener vi har klart denne oppgaven godt. Det har også vært særdeles krevende at ting har endret seg så ekstremt raskt i forhold til de oppgavene vi er satt til å løse. Her har vi lært mye underveis, sier Meyer-Myklestad.

Feil som irriterer

En rekke ting har kommuneoverlegen og hans mannskap imidlertid justert underveis, etter hvert som uforutsette ting har dukket opp.

– Noe kunne vi sikkert gjort bedre, som at pennene som Heimevernet brukte, gikk fra person til person. Dette hadde jeg ikke kvalitetssikret godt nok. Det skulle ikke skje, og det irriterer meg, sier Meyer-Myklestad.

Store kostnader

Bare bruken av karantenehotell har så langt påført kommunen to millioner kroner i kostnader. Kommunen har en dialog med myndighetene om kostnadsbildet.

– Vi konsentrerer oss utelukkende om å løse de oppgavene vi har ansvaret for, men når dette har lagt seg er det kanskje grunn til å stille spørsmål om det er rimelig at en kommune alene skal ha ansvaret for å rigge et apparat som er så stort og så viktig for hele nasjonen Norge, sier kommuneoverlegen.

Ber innbyggerne være lojale

Han viser til at alle kommuner i landet, alle enheter og alle avdelinger jobber på spreng for å redusere smittespredningen. 

Han berømmer den store dugnaden hele Norge nå er vitne til, men han tror at pandemien vil vare langt inn i neste år.

– Vi er ikke i mål, og jobben er ikke gjort. Sammen må vi lytte til myndighetenes råd og være lojale til de anbefalingene som blir gitt. Vi står distansen sammen, sier Meyer-Myklestad.