Ordfører Beate Skretting (H) i Grimstad håper hytteforbudet og det lokale forbudet mot ansamlinger på mer enn ti personer, skal hjelpe dem å holde koronasmitten ute en stund til.

Ordfører Beate Skretting (H) i Grimstad håper hytteforbudet og det lokale forbudet mot ansamlinger på mer enn ti personer, skal hjelpe dem å holde koronasmitten ute en stund til. 

Foto: Høyre
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Halvparten av kommunene uten kjent koronasmitte

Snaut halvparten av kommunene har minst én koronasmittet. Grimstad er den største kommunen uten smittede.

– Vi har ingen bekreftede smittetilfeller som er rapportert inn. Om noen likevel er smittet, vet ingen, sier Grimsatd-ordfører Beate Skretting (H) til Kommunal Rapport, på vei inn på rådhuset for å vie et brudepar. 

Bare ti personer kan delta i vielsen og bryllupet, i tråd med et hastevedtak kommuneoverlegen i Grimstad gjorde sist helg for å stoppe en russefest. 

Torsdag vedtok formannskapet å videreføre forbudet mot ansamlinger på mer enn ti personer. Eneste unntak er begravelser, der inntil 50 kan delta.

– Det er ikke godt å si om forbudet mot å samlinger på mer enn ti personer er årsaken til at vi ikke har noen med påvist smitte. Men jeg håper det har betydning, sier Skretting, som også er glad for forbudet mot å overnatte på hytter utenfor egen hjemkommune.

– Hvor lenge klarer dere å holde nullen?

– Det kan endre seg mens vi snakker sammen.

Mest i Viken, minst i Nordland

Fredag morgen hadde 1.790 personer i 166 kommuner testet positivt på korona, ifølge VGs oversikt, som oppdateres fortløpende.

Det vil si at 46 prosent av kommunene hadde ett eller flere bekreftede smittetilfeller, mens 190 kommuner – 53 prosent – fortsatt holdt nullen, da Kommunal Rapport hentet ut tallene.

Smitten hadde da spredt seg til de fleste kommunene i Viken, der 39 av 51 kommuner (77 prosent) hadde minst én innbygger med påvist smitte.

Også i Innlandet og Rogaland hadde sju av ti kommuner fått minst ett bekreftet tilfelle av korona.

Minst utbredt er koronaviruset i Nordland og Troms og Finnmark, der henholdsvis 15 og 26 prosent av kommunene hadde minst ett registrert smittetilfelle fredag morgen. (Se oversikt under artikkelen)

Nullen sprakk 

Av de 190 kommunene som fredag morgen ikke hadde noen med påvist korona, var det fem kommuner med mer enn 20.000 innbyggere: Harstad, Stjørdal, Grimstad, Lindesnes og Narvik.

Men innen Kommunal Rapport rakk å innhente kommentarer fra de to førstnevnte kommunene, hadde også de fått sine første smittetilfeller. 

Dermed rykket Grimstad – med sine ca. 23.500 innbyggere – til topps på lista over koronafrie kommuner, som nå maksimalt består av 188 kommuner.

– Jeg har akkurat fått bekreftet vårt første smittetilfelle. Det er en person som kom med fly fra utlandet til Evenes 12. mars, og som har vært i karantene siden. Vi har drevet smitteoppsporing og mener vi har god kontroll, forteller kommunedirektør Hugo Thode Hansen i Harstad til Kommunal Rapport.

Tidligere har én ansatt i helsevesenet i Harstad, og som bor i en nabokommune, fått påvist korona. Ingen andre ved samme institusjon er blitt smittet. 

– Vi er i samme situasjon som resten av landet. Korona preger hele organisasjonen. 200 av 2.350 ansatte er i karantene, forteller Hansen.

Setter folk sørfra i karantene

I likhet med mange andre kommuner i Nord-Norge, har Harstad innført karantene for alle som har vært sør før Dovre, unntatt Møre og Romsdal. 

– Dette er kanskje en av grunnene til at antallet smittede er såpass lavt i Nord-Norge, mener han.

– Kan dere kontrollere alle som kommer kjørende sørfra?

– Nei. Men folk tar situasjonen på alvor. Jeg opplever at de er lojale og stiller opp i dugnaden for å begrense smitten. Det er som med røykeloven. Folk forholder seg til restriksjonene. Det er ikke sosialt akseptert å bryte dem.

Antall (og prosentandel) kommuner i fylkene der minst én person har fått påvist korona 

  • Viken 39 (76,5 )
  • Innlandet 34 (73,9)
  • Rogaland 16 (69,6)
  • Trøndelag 20 (52,6)
  • Vestfold og Telemark 11 (47,8)
  • Vestland 20 (46,5)
  • Agder 11 (44,0)
  • Møre og Romsdal 11 (42,3)
  • Troms og Finnmark 10 (25,6)
  • Nordland 6 (14,6)