Gjerdrum kommune opplever økende sosiale problemer etter leirskredet i rom jula og søker om støtte til å styrke det psykososiale arbeidet. Bildet er fra et midlertidig minnested.

Gjerdrum kommune opplever økende sosiale problemer etter leirskredet i rom jula og søker om støtte til å styrke det psykososiale arbeidet. Bildet er fra et midlertidig minnested.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gjerdrum ber om millioner til psykososial oppfølging

Gjerdrum kommune har søkt om 61,5 millioner kroner fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til psykososial oppfølging etter leirskredet i desember.

Det var NRK som først omtalte saken.

Kommunestyret vedtok å søke om midlene under et ekstraordinært kommunestyremøte onsdag.

Kommunen ber om 61,5 millioner kroner over tre år for å kunne ansette yrkesgrupper som psykologer, saksbehandlere i barnevernet, og ruskonsulenter, i tillegg til innkjøp av materiell og annet for å kartlegge psykososiale problemer i kommunen.

Natt til 30. desember 2020 ble kommunesenteret Ask i Gjerdrum rammet av et alvorlig kvikkleireskred. Ti personer omkom, og rundt 200 personer er fortsatt evakuert fra hjemmene sine. Den siste omkomne ble funnet 22. mars i år.

I søknaden beskriver kommunen økende sosiale problemer etter skredet. Gjerdrum kommune opplyser også om problemer med å få ansatt kompetansen de trenger fordi de foreløpig ikke kan tilby lengre ansettelseskontrakter enn seks til 18 måneder.

I tillegg er mange kommunalt ansatte direkte rammet av katastrofen, samt at de har langvarig økt arbeidsbelastning knyttet til skredet og reetablering av rammede kommunale tjenester. En barnehage har måttet flytte inn i et bedehus, og også sykehjemmet har måttet plassere beboerne andre steder.

(©NTB)