- Vi må vente flere lokale utbrudd, og kommunene må være forberedt på å ta tøffe grep for å hindre smitten i å spre seg, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

- Vi må vente flere lokale utbrudd, og kommunene må være forberedt på å ta tøffe grep for å hindre smitten i å spre seg, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Foto: Jil Yngland / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gir veiledning om hvordan kommuner kan begrense private sammenkomster

I et nytt rundskriv fra Helse- og omsorgsdepartementet får kommunene veiledning i hvordan de kan forby eller begrense private sammenkomster.

– Kommuner med store smitteutbrudd har gjort en formidabel jobb med å få kontroll på smitten. Vi må vente flere lokale utbrudd, og kommunene må være forberedt på å ta tøffe grep for å hindre smitten i å spre seg, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Mandag ble blant annet klart at Oslo kommune strammer inn og forbyr private sammenkomster med mer enn ti personer.

I rundskrivet gir departementet kommunene veiledning, og de presiserer at tiltakene må være tydelig begrunnet og ikke mer inngripende enn nødvendig.

De oppfordrer også kommunene til å ha god dialog med næringslivet, gi informasjon til publikum, ha dialog med politiet og å samordne beredskapsplanene med andre kommuner i samme region slik at smitteverntiltakene utgjør en samlet respons.

Kommunen må sørge for at innbyggerne gjøres kjent med innholdet i reglene. Det innebærer å gi informasjon og råd til publikum gjennom via for eksempel sosiale medier og SMS slik Oslo kommune gjorde mandag.

Kommunen oppfordres til å ha god dialog med næringslivet i forkant av at det innføres tiltak

Kommuner innenfor samme bo- og arbeidsmarkedsregion oppfordres til å samordne beredskapsplanene slik at smitteverntiltak utgjør en samlet respons.

Kommunen bør ha dialog med politiet slik at politiets rammer til å håndheve et forbud tas i betraktning.

Rundskrivet inneholder også konkrete forslag til hvordan en lokal forskrift kan utformes. (©NTB)