Elisabeth Vik Aspaker, fylkesmann i Troms og Finnmark, vil fortløpende gå gjennom alle nye lokale karantenevedtak for å sjekke hvorvidt de er i tråd med veilederen om lokale karanteneregler.

Elisabeth Vik Aspaker, fylkesmann i Troms og Finnmark, vil fortløpende gå gjennom alle nye lokale karantenevedtak for å sjekke hvorvidt de er i tråd med veilederen om lokale karanteneregler.

Foto: Marius Fiskum
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fylkesmannen vil sjekke alle nye karantenevedtak

Få timer etter at Bardu forlenget sin søringkarantene, satte fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark ned foten.

Mandag besluttet kommunestyret i Bardu å forlenge pålegget om at alle som har vært sør for Nordlands grense i mer enn 24 timer, skal 14 dager i karantene.

Få timer etter hadde Fylkesmannen i Troms og Finnmark foretatt lovlighetskontroll av vedtaket, og konkludert med at det ikke var lovlig. Dermed ble søringkarantenen opphevet. Vedtaket ble først omtalt av VG.

– Det er ikke forbudt å ha karanteneregler. Det som gjorde vedtaket i Bardu ugyldig, var at den manglet en medisinskfaglig begrunnelse. Den må være lokal, når man vedtar strengere regler enn de nasjonale, sier fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark.

I opphevelsesvedtaket peker Fylkesmannen også på at Bardu ikke har gjort en konkret nødvendighetsvurdering eller helhetsvurdering av om tiltakene er tjenlige.

Skal sjekke fortløpende

Rundt 30 av de 39 kommunene i Troms og Finnmark har laget egne koronaregler. Bardu var den første av dem som gjorde et vedtak etter smittevernloven etter at regjeringen lanserte en ny veileder om lokale karanteneregler søndag.

– Vi går ikke bakover i tid. Vi er mer opptatt av de nye vedtakene. Vi har opplyst kommunene at de må gjøre nye vedtak etter at veilederen kom, sier Aspaker.

Vedtak etter smittevernloven varer i sju dager. Etter det må de gjøres på nytt. 

– Vi vil fortløpende følge opp nye vedtak framover. Kommunene må belage seg på å gjøre nye vedtak når de gamle går ut, selv om det er påske, sier Aspaker.

Flere under lupen

Helse- og omsorgsdepartementet ga fylkesmennene frist til onsdag kl. 12.00 med å vurdere lokale koronavedtak opp mot regjeringens nye veileder, og se om det var grunnlag for lovlighetskontroll.

Kommunal Rapport har kontaktet fylkesmennene for å få status. 

Fylkesmannen i Nordland melder at de ikke ser noen grunn til å vurdere vedtak som er fattet før veilederen kom, og der vedtakene utløper de nærmeste dagene. Fylkesmannen vil fortløpende vurdere alle nye vedtak.

Fylkesmannen i Vestland har tatt opp lovlighetskontroll med to kommuner, men avsluttet begge sakene. Den ene kommunen opphevet vedtaket, mens den andre ikke ville forlenge tiltakene etter at de sju dagene var gått ut. Fylkesmannen har ingen konkrete planer om lovlighetskontroller, men følger med på det som måtte komme.

Fylkesmannen i Agder har ingen lokale koronavedtak å kontrollere.

Farlig nær lovlighetskontroll

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark vurderer de lokale koronatiltakene i fire kommuner, herunder også om det skal foretas lovlighetskontroll.

Fylkesmannen i Innlandet oppgir at de vurderer å starte lovlighetskontroll mot Stor-Elvdal, dersom kommunen opprettholder sitt vedtak om at alle som har vært utenfor kommunen i mer enn 24 timer, må i karantene. Stor-Elvdal skal gjøre en ny vurdering i dag, onsdag.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har meldt til departementet at fire av 26 kommuner har lokale karantenevedtak, og at disse på noen punkter er strengere enn veilederen. Vedtakene er ikke gjort av kommunestyret, slik veilederen anbefaler. Fylkesmannen skriver at de vil fortsette dialogen for å sikre at vedtakene er i tråd med veilederen, og om nødvendig gjøre lovlighetskontroll.

Fylkesmannen i Rogaland har bare én kommune med lokalt karantenevedtak; Kvitsøy. Der har fylkesmannen landet på at det ikke er grunnlag for lovlighetskontroll på eget initiativ.

Fylkesmannen i Trøndelag har ansvar for seks kommuner med lokale karantenevedtak. Fylkesmannen har vurdert dem, og konkludert med at alle oppfyller kravene satt i veilederen. Det er derfor ikke aktuelt med lovlighetskontroll nå.

De øvrige fylkesmennene har ikke besvart Kommunal Rapports henvendelse.