Nytt testsystem for barn og unge er utfordrende, melder flere kommuner. Her er det Mehek Ahmed som tar prøver av folk ved smittebrakkene utenfor Aker sykehus i Oslo.

Nytt testsystem for barn og unge er utfordrende, melder flere kommuner. Her er det Mehek Ahmed som tar prøver av folk ved smittebrakkene utenfor Aker sykehus i Oslo. 

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Flere kommuner mener nytt testsystem for skoler og barnehager kom for brått på

Flere kommuner er kritiske til et nytt koronatestsystem for skoler og barnehager og mener de nye retningslinjene kom for brått på.

Mandag strømmer barn og unge tilbake til skolebenken. Da er det nye retningslinjer for at barn og unge skal slippe smittekarantene. Barn og unge under 18 år kan slippe smittekarantene, dersom noen i klassen eller omgangskretsen er smittet – dersom de testes jevnlig. Men flere kommuner vet ikke hvordan de skal få det til, skriver VG.

Helsedirektoratet sendte ut brev til kommunene én uke før skolestart. Ifølge direktoratet legges det opp til testing på en kommunal teststasjon eller testing på skolen eller i barnehage. Også selvtesting, der positive tester skal bekreftes med ny test i regi av helsetjenesten, er ett av alternativene.

– Vi vet ikke hvordan systemet skal se ut. Om det er klart til mandag, er usikkert. sier smittevernoverlege Egil Bovim i Bergen. Bjørnafjorden, Rana og Øygarden er blant kommunene som er enig i at de burde fått bedre tid.

Fungerende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at det nå tas halvparten så mange prøver i kommunene som våren 2021, og det blir antakelig enda færre i august ettersom stadig flere innbyggere blir fullvaksinert.

– Derfor bør det være god kapasitet til å teste skoleelever, sier han.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.